latinica  ћирилица
29/12/2015 |  17:44 ⇒ 21:11 | Autor: RTRS

Ugljevik: Јedini obućar radi na mašini staroj više od vijeka (VIDEO)

Јedini obućar na području opštine Ugljevik je Zoran Đokić. Završio je obućarski zanat u Tuzli , a danas mu mušterije dolaze iz Lopara, Teočaka i Ugljevika. Popravlja obuću od pet maraka, ali i cipele od 2.000 evra. U njegovoj radnji nalaze se mašine za šivenje kože stare više od jednog vijeka.
Јedini obućar u Ugljeviku, Zoran Đokić - Foto: RTRS
Јedini obućar u Ugljeviku, Zoran ĐokićFoto: RTRS

''Da, mogao sam biti bilo šta. Sasvim slučajno sam ušao u ovo. Roditelji mi nemaju veze s ovim. ..", kaže u šali Zoran.

Zoranova radnja kao i sve druge zanatlijske, zatrpana materijalima za popravku, kesama sa popravljenom obućom, ili onom koja čeka popravku. Mušterije su česte, ne samo iz Ugljevika.

Pored sitnog alata tu su i mašine za šivenje kože stare više od vijeka. Јedna je proizvedena u Njemačkoj, a dopremljena je na naše prostore za vrijeme Kraljevine Јugoslavije, sa uputstvom za upotrebu na ćiriličnom pismu.

Popravlja obuću i od 5 maraka, a ponekad, iz nekog razloga, pojave se mušterije i sa skupljom obućom. Najvrednije cipele bile su iz Švajcarske, vlasništvo jednog konobara koje su koštale 2.000 evra.

Od osam generacija obućarskih tehničara u Tuzli, on jedini radi u Ugljeviku, a dvojica u Tuzli. U međuvremenu radio je u vojsci, zatim u fabrici za obuću u Bijeljini, a posljednjih desetak godina u Ugljeviku. Otac mu je iz susjednog sela Zabrđa, pa je, kaže, sada svoj na svome.