latinica  ћирилица
29/12/2015 |  07:54 | Autor: RTRS

Toplo mlijeko i med zaustavljaju kašalj

Spriječite na vrijeme jedan od najčešćih pratećih simptoma respiratornih oboljenja.
Mlijeko - Foto: arhiv
MlijekoFoto: arhiv

Ako imate napade iritirajućeg kašlja, naročito tokom noći, možda u sobi nema dovoljno vlažnosti u vazduhu. Nabavite posudu koja će tokom cijelog dana da obezbjeđuje vlagu u svim postorijama u kojima boravite.

Da biste preduprjedili pojavu kašlja, možete da isprobate još neke preporuke i savjete stručnjaka.

MLIЈEKO

Osobe kojima mlijeko povećava stvaranje šlajma trebalo bi da ograniče upotrebu ovog proizvoda. Sa druge strane, toplo mlijeko sa medom nekima pomaže da se tokom prehlade bolje iskašlju i oni ne moraju da izbace ovu namirnicu iz upotrebe.

OBLOG

Kod suvog nadražajnog kašlja pomaže kada se grudi natrljaju mašću (guščijom, svinjskom, maslinovim uljem) i prekriju platnenom maramicom ili pamučnom pelenom. Pomaže i termofor sa toplom vodom ili električno jastuče.

TEČNOST

Uzimajte dosta tečnosti, jer ona pomaže da bolje djeluju lijekovi za iskašljavanje, ali i oni koji se uzimaju protiv povišene temperature.

LIЈEKOVI

Ako uzimate preparate za iskašljavanje, posljednju dozu uzmite najkasnije dva sata prije spavanja. U suprotnom će napadi kašlja tokom noći znatno poremetiti spavanje.

Kombinacija

Ne koristite istovremeno lijekove koji služe za podsticanje i ubrzanje uklanjanja bronhijalne sluzi iz disajnih puteva - ekspektoranse, i lijekove koji suprimiraju suvi bolni kašalj - antitusike.

ČAЈ

Preporučuju se biljne mješavine koje sadrže bokvicu, majčinu dušicu, timijan, lipu, sladić, slez i slično. Od ovih biljaka se, u kombinaciji sa medom ili vitaminom C, često pripremaju i sirupi. Sirup od bokvice ili islandskog lišaja je, recimo, dobar za suvi kašalj, a ekstrakt bršljana razrjeđuje i pospješuje izbacivanje šlajma. U kućnoj radinosti možete da pripremite efikasan preparat protiv kašlja ako nasjeckate crni luk, prelijete medom i na kašičicu pijete dobijenu tečnost.

HIGIЈENA

NE kašljite i ne kijajte u dlan, nego u nadlakticu, ako nemate pored ruke pripremljenu papirnu maramicu. Virusi i bakterije sa dlana čim uhvatite bravu ili telefonsku slušalicu nastavljaju da se dalje šire. Neophodna je dobra higijena ruku, a od značajne pomoći mogu da budu i antibakterijski gelovi ili vlažne maramice.

izvor: novosti/B92