latinica  ћирилица
28/12/2015 |  20:34 ⇒ 20:43 | Autor: B92

Minesota- Rijeka koja nestaje i dalje krije tajnu

Vjerovatno nikada nećemo riješiti sve prirodne misterije, a jedna od njih nalazi se u američkoj državi Minesoti.
"Đavolji čajnik" u Minesoti (Foto: travelsmmj.blogspot) -
"Đavolji čajnik" u Minesoti (Foto: travelsmmj.blogspot)

Daleko smo od toga da riješimo sve prirodne misterije, a jedna od njih nalazi se i u Minesoti. Đavolji čajnik - naziv je za neobičan vodopad i formaciju stijena u kojoj nestaje pola rijeke Brule.

Јedan dio rijeke pada niz stijene i stvara vodopad, dok drugi dio vode odlazi u duboku jamu i nestaje. Niko ne zna gdje taj dio otiče.

Naučnici su saglasni da mora postojati izlazna tačka negdje ispod jezera Superior, ali godinama su istraživači u vrtlog  izlivali boju i ubacivali razne predmete poput ping pong loptica, a nikada nijedan od ubačenih predmeta nije pronađen.

Stvar postaje još čudnija kada počnu da je objašnjavaju geolozi. Razmislite za početak o uobičajenoj količini vode koja se svakog dana izlije u ovaj otvor. Duboke pećine su rijetke i formiraju se u mekim stenama poput krečnjaka, a geolozi kažu da je sjever Minesote izgrađen od tvrđeg materijala.

U čvršćim stijenama tekstonske akcije ponekad mogu zdrobiti podzemne slojeve stijena, stvarajući propusnije okruženje za vodu. Nažalost, ne postoje geološki dokazi za tako nešto, a čak i da postoje malo je vjerojatno da bi jama mogla zauvijek uvlačiti rijeku. Oluje i erozija u vrtlog ponekad odvuku odrone veličine drveća i u nekom trenutku on bi se začepio, ali to se nije dogodilo.

Postoje još neke teorije, ali nijedna od njih nije potvrđena i na kraju niko ne zna gdje voda odlazi. Zbog toga će naučnici i planinari i dalje bacati predmete u riječno grotlo u nadi da će se oni negdje pojaviti. Ako se hoćemo našaliti, podsjetićemo vas da ako vrijeme putovanja npr. Evroazijom naiđete na gejzir okružen ping pong lopticama nazovite geologe u Minesoti jer bi to moglo da znači da ste riješili misteriju Đavoljeg čajnika.