latinica  ћирилица
23/12/2015 |  17:54 ⇒ 18:18 | Autor: Agencije

Otkrivena nova grobnica iz vremena antičke Makedonije

Nova grobnica iz vremena antičke Makedonije iz trećeg vijeka prije nove ere otkrivena je u sjevernom grčkom departmanu Pela, objavilo je grčko Ministarstvo kulture.
Pela - Foto: ilustracija
PelaFoto: ilustracija

Grobnica je pronađena tokom radova na kanalizacionoj mreži u opštini Pela koja se nalazi u grčkoj Makedoniji, 500 kilometara sjeverno od Atine i 40 kilometara od Soluna, navodi se u saopštenju. Pela je bio glavni grad antičke Makedonije od petog do četvrtog vijeka prije nove ere.

Interesantan element te grobnice je njena arhitektura, jer pored predvorja i glavne prostorije grobnica ima i dvije dodatne susjedne prostorije, navodi se u saopštenju Ministarstva.

U centralnom dijelu grobnice gdje su zidovi visoki 2,5 metara zasvođen krov je uništen, dok su svodovi na susjednim prostorijama u savršenom stanju.

Kao i većina grobnica antičke Makedonije otkrivena grobnica je opljačkana. Međutim, nekoliko antičkih predmeta od keramike ili od mermera nađenih u predvorju svjedoče da grobnica datira sa početka trećeg vijeka prije nove ere.

Na 50 kilometara južno od Pele nalazi se Vergina, gdje su 1977. otkrivene grobnice makedonskih kraljeva, među kojima i Filipa Drugog, oca Aleksandra Velikog.

U toj oblasti se stalno vrše iskopavanja i smatra se centrom makedonske kraljevine iz antičkog doba.

Prije dvije godine grobnica otkrivena u Amfipolisu, blizu Soluna, podstakla je spekulacije da je posvećena nekom bliskom Aleksandrovom rođaku. Prema novijoj pretpostavci grobnica je bila posvećena Hefestionu, jednom od generala i najbližeg prijatelja kralja i ratnika Aleksandra Velikog.

Međutim, ustanovljeno je da ta bogata podzemna grobnica u sjevernoj Grčkoj koja je izazvala uzbuđenje nije konačno Hefestinovo počivalište.