latinica  ћирилица
22/12/2015 |  09:00 | Autor: TANЈUG

Svemirska revolucija: Uspješno vertikalno prizemljena raketa

Kompanija "Spejs iks" lansirala je i uspješno vertikalno prizemnila raketu "Falkon 9", što se smatra važnom prekretnicom u nastojanjima da se smanje troškovi višekratnim upotrebama rakete.
Svemirska revolucija - Foto: TANЈUG
Svemirska revolucijaFoto: TANЈUG

KEЈP KANAVERAL - Kompanija "Spejs iks" lansirala je i uspješno vertikalno prizemnila raketu "Falkon 9", što se smatra važnom prekretnicom u nastojanjima da se smanje troškovi višekratnim upotrebama rakete.

"Falkon 9" je po lansiranju postavio 11 komunikacijskih satelita nakon čega je sletio vertikalno na Kejp Kaneveral u Floridi, pokazali su video snimci, prenosi AFP.

Kompanija "Spejsk iks" Internet tajkuna Elona Maska nastoji da napravi revoluciju u raketnoj industriji koja trenutno gubi milione dolara zbog odbacivanja sofisticiranih raketnih komponentni nakon svakog lansiranja.

"Јoš uvijek ne mogu da vjerujemo da smo uspjeli. Ovo je revolucionarni momenat", rekao je on i dodao da je ovo prvi put da se raketa vrati netaknuta.

Raketa se u junu raspala ubrzo poslije poletanja.

Američka svemirska agencija NASA čestitala je kompaniji na ovom poduhvatu.

"Čestitke za Spejs iks na uspješnom vertikalnom sletanju prvi put u povratku na Zemlju", napisali su predstavnici NASA na Tviter nalogu.