latinica  ћирилица
18/12/2015 |  15:25 ⇒ 20:39 | Autor: RTRS

Željani Trifunović, teško oboljeloj devetogodišnjoj djevojčici potrebna pomoć (VIDEO)

Od rijetke i teške bolesti boluje i Željana Trifunović, iz Sokoca. Željana boluje od bolesti koja je uzrokovana mutacijom gena, tuberozna skleroza, praćena i Vestovim sindromom.
Željani Trifunović, teško oboljeloj devetogodišnjoj djevojčici potrebna pomoć - Foto: RTRS
Željani Trifunović, teško oboljeloj devetogodišnjoj djevojčici potrebna pomoćFoto: RTRS

 Djevojčica ima devet godina, a bolest je dijagnostikovana kada je imala samo tri i po mjeseca.
Zbog taloženja kalcijuma na mozgu ne govori. Prohodala je sa četiri godine, ali za svaki njen korak treba oslonac. Јedini na koje se do sada oslanjala su njeni roditelji, Sanja i Predrag, koji prvi put za proteklih devet godina traže pomoć, da olakšaju život svojoj jedinici. 

 Zdrava i napredna beba do tri i po mjeseca, kada su roditelji uočili napade slične epileptičnim, bolno grčenje i tikove. Njihovu bojazan da Željana nije dobro, nažalost, potvrdili su neuropedijatri u Tiršovoj u Beogradu. Kalcijum se pogrešno taloži i to na moždanoj ovojnici.

" Napadi su trajali do pola minute, ali su je toliko iscrpljivali da bi nakon toga spavala po nekoliko sati. Svaki taj napad psihomotorno bi je unazadio, tako da niko ne zna na kom je nivou uzrasta danas", naveo je Predrag Trifunović, Željanin otac.

Bolest ju je osudila na tišinu, Željana nije u mogućnosti da riječima iskaže svoje muke. Roditeljima i osoblju zavoda "Dr Miroslav Zotović“ riječi i nisu bile potrebne. Spasili su je od stopostotne invalidnosti.

"Radila sam s njom vježbe svakodnevno 3 – 4 sata dok nisam dobila kretanje. Cilj mog boravka u zavodu i jeste obuka. Zahvalna sam na podršci osoblju i dr Dragić u Kliničkom centru Banjaluka " kaže Sanja Trifunović, Željanina majka.

Predrag i Sanja do sada ni od koga nisu zatražili pomoć. Majka je posvećena djevojčici, a skromna plata veterinarskog tehničara nije dovoljna za česta putovanja u Banjaluku i lijekove. Sabril i Topomak su na pozitivnoj listi, ali Frizijum, lijek od kojeg zavisi Željanin život ne može da se kupi u Srpskoj.

 "Kutija košta oko 40 maraka, nabavljamo je iz inostranstva, za mjesec potrebne tri kutije. U kontaktu sam sa drugim roditeljima koji imaju bolesnu djecu. Nama je najpotrebnije da se lijekovi stave na listu. Ne možemo je prepustiti sudbini kada ima napredka ", rekao je Predrag Trifunović, Željanin otac.
Sanja i Predrag zahvaljuju kolegama u sokolačkoj veterinarskoj stanici, ljekarima i osoblju u banjalučkim zdravstvenim ustanovama od kojih Željana, kažu, ne dobija samo pomoć, nego i ljubav. Zahvalni su i za humanitarnu akciju "S ljubavlju hrabrim srcima" , jer lijepo je znati da nisu sami i zaboravljeni u brigama za svoju djevojčicu.