latinica  ћирилица
15/12/2015 |  13:03 ⇒ 15:15 | Autor: Agencije

Predsjednici država brže stare, žive kraće

Šefovi država možda imaju velike privilegije tokom obavljanja svoje funkcije, ali plaćaju i visoku cijenu: stare brže, a stres na poslu može da im skrati život i do tri godine, zaključci su novog istraživanja objavljenog u Britanskom medicinskom žurnalu.

Doktori su analizirali koliko dugo su živjeli predsjednici i premijeri 17 zemalja, uključujući Britaniju, Kanadu, Francusku, Njemačku i Sjedinjene Američke Države,  nakon isteka mandata, a u poređenju sa kandidatima koji su izgubili na izborima.

Kako navodi američka agencija AP, istraživači su takođe poredili koliki je životni vijek šefova država naspram životnih očekivanja za ljude istih godina i pola.

U istraživanju su posmatrani životi 279 predsjednika i 261 izazivača, a zaključak je da bivši predsjednici žive skoro tri godine manje od očekivanog.

- Značajno je izgubiti nekoliko godina života. Vođe vjerovatno osjećaju da su nacionalni prioriteti važniji od pravilne ishrane i vježbanja - kaže jedan od autora studije, doktor Anupam DŽena sa medicinske škole na Univerzitetu "Harvard".

DŽena je dodao da je bivši američki predsjednik Bil Klinton priznao da je često jeo brzu hranu.

- Možda bi njegov način života bio drugačiji da postoji mir u svijetu - kaže DŽena.

Nakon isteka mandata, Klinton je imao operaciju srca, smršao je i postao vegan da bi se borio sa bolešću srca.

Druga istraživanja su pokazala da predsjednici SAD zapravo žive duže od njihovih birača.

- Stres zbog vođenja zemlje može da bude razlog da kosa prije osijedi ili koža lica ostari, ali ne znači da će predsjednici umrijeti ranije - kaže profesor na Univerzitetu "Ilinois" u Čikagu, DŽej Olšanski.

Njegovo istraživanje bivših šefova država pokazuje da oni imaju duži životni vijek, dijelom zbog toga što čine jedan odsto populacije koja ima visoko obrazovanje, bogatstvo i bolji pristup zdravstvenoj zaštiti od većine.