latinica  ћирилица
11/12/2015 |  12:13 | Autor: Nezavisne

Ford ulaže 4,5 milijardi dolara u elektromobile

Američki proizvođač investiraće do 2020. godine 4,5 milijardi dolara u razvoj u proizvodnju vozila na električni pogon. Ford planira da do kraja decenije u ponudi ima čak 13 električnih modela.

Uprkos tome što je prodaja električnih vozila u SAD i dalje na relativno niskom nivou, proizvođači automobila planiraju da povećaju broj modela na struju na tom tržištu u susret 2025. kada na snagu stupaju novi propisi o emisijama izduvnih gasova.

Među Fordovim modelima koji će se pojaviti do kraja ove decenije je i novi električni Focus sa pogonskim baterijama koje se pomoću brzog punjača mogu dopuniti do 80 odsto kapaciteta u roku od pola sata.

Osim toga, u planu je da 40% Fordovih modela automobila bude dostupno i u verzijama na struju, a kompanija će na predstojećem sajmu automobila u Detroitu, početkom januara 2016. predstaviti novi Ford Fusion Energy Plug-In hibrid.

Najveće prepreke većoj prodaji, ali i daljem razvoju električnih automobila još uvek su visoka cena pogonskih baterija, mala autonomija u vožnji i nedovoljno razvijena infrastruktura, kažu u američkom proizvođaču.

Kako bi ostvario zacrtane planove na polju razvoja i proizvodnje električnih automobila, Ford je angažovao 120 novih stručnjaka za ovu oblast.