latinica  ћирилица
08/12/2015 |  14:00 ⇒ 14:20 | Autor: B92

Odobren novi lijek protiv raka krvi

Američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) odobrila je novi molekularni entitet, odnosno novi lijek za lječenje raka krvi koji stimuliše imuni sistem da se djelotvornije bori protiv kancerogenih ćelija i da produžava trajanje remisije za oko pet mjeseci, prenosi "Busineš Insider".
Voda i lijekovi - Foto: ilustracija
Voda i lijekoviFoto: ilustracija

Lijek elotuzumab u saradnji su razvile globalne biofarmaceutske kompanije ristol-Myers Squibb (BMS) i AbbVie, a na tržištu će se naći pod nazivom Empliciti.

Riječ je o četrdesetom novom lijeku koji je FDA odobrila u 2015. godini i trećem odobrenom u zadnjih mjesec dana za lječenje ove vrste karcinoma.

Empliciti će se koristiti u kombinaciji s dva druga lijeka u lječenju pacijenata obolelih od multiplog mijeloma koji su prethodno primali jednu do dvije vrste lijekova.

Multipli mijelom ili plazmocitom progresivna je zloćudna hematološka bolest, rak vrste krvnih ćelija – plazma ćelija. Kod multiplog mijeloma nenormalne, zloćudne plazma ćelije nekontrolisano se umnožavaju u koštanoj srži. Bolest na organizam djeluje štetno samim rastom i širenjem tumora, prvenstveno u koštanoj srži, ali se javlja i niz komplikacija zbog kojih se povećava gustoća krvi, pada imunitet pa je organizam podložniji infekcijama, dolazi do oštećenja bubrega i naročito do oštećenja kostiju.

Empliciti aktivira imuni sistem organizma koji odbija kancerogene ćelije.

Klinička testiranja u kojima je učestvovalo više od 600 pacijenata pokazala su da je Empliciti u kombinaciji s Revlimidom (lenalidomid) i deksametazonom mnogo djelotvorniji nego prethodna terapija samo Revlimidom i deksametazonom.

Relativno smanjenje rizika od napredovanja bolesti ili smrtnog ishoda kod pacijenata iznosilo je oko 30 odsto, pokazala je studija čiji su rezultati u avgustu objavljeni u časopisu "New England Journal of Medicine".

“Empliciti deluje na drugačiji, djelotvorniji način, direktno napadajući ćelije mijeloma i podstiče ‘natural killer’ (NK) ćelije da unište ćelije mijeloma“, rekla je portparolka BMS-a.

Bolest je najučestalija kod starije populacije i povezuje se s procesom starenja čija je posljedica smanjenje imunog nadzora organizma nad nastankom zloćudnih tumora, a može biti i posledica dugogodišnje akulumacije toksičnih činilaca, na primer kod zaposlenih u poljoprivredi, industriji nafte, kožnoj industriji i kozmetologiji.