latinica  ћирилица
08/12/2015 |  12:05 ⇒ 12:14 | Autor: 24sata.hr

Đumbir je jači od hemoterapije - tvrde američki naučnici

Sastojak đumbira je odličan u uništavanju matičnih stanica raka odgovornih za širenje tumora tijelom, tvrde naučnici s američkog Univerziteta Georgia.

Đumbir je korijen koji se najčešće koristi u kuhanju i pripremi kolača, a nešto rjeđe za olakšavanje zdravstvenih tegoba. On ublažava probavne tegobe, smanjuje upale, ima antibakterijska svojstva itd. Ali, prema istraživanju Univerziteta Georgia iz SAD-a, odličan je i za liječenje raka. Naučnici kažu kako je učinkovitiji od hemoterapije i uništava samo stanice raka, za razliku od hemoterapije koja uništava i zdrave. Tvrde da su zahvaljujući đumbiru smanjili veličinu tumora na prostati za čak 54 posto.

Prema drugoj studiji, jedan sastojak đumbira - 6-shogaol koji nastaje njegovim sušenjem ili kuhanjem, pokazao se odličnim u uništavanja stanica raka u dojci. Tumor u svojem sastavu ima samo 0,2 do jedan posto matičnih stanica, ali vrlo ih je teško eliminisati, a u stanju su stvarati nove stanice ako nisu uništene.

- To znači da su se matične stanice raka u stanju samostalno obnavljati i stalno nastajati te su one same otporne na konvencionalna hemoterapijska sredstva. Uz to, sposobne su se razdvajati i stvarati nove tumorske kolonije te se tako širiti tijelom. Јedini način za potpuno oslobađanje tijela od raka je uništiti matične stanice u tumoru - kažu stručnjaci i dodaju da je to razlog zašto se rak pojavljuje i nakon naizgled uspješnog liječenja hemoterapijom, zračenjem ili operacijom, piše ewao.com.