latinica  ћирилица
08/12/2015 |  10:38 | Autor: B92

Zbog krivog nosa stradaju srce i pluća

Većina devijacija je urođena, a jedan broj je nastao nakon traume, najčešće preloma nosa. Iskrivljena nosna pregrada krivac je za veliki broj respiratornih tegoba, ali ne kod svih.

Neko može da ima minimalno krivu pregradu, a da ima mnogo zdravstvenih problema, dok neki kod kojih je ona urođena, mogu vremenom da se naviknu i da im ne smeta to što ne dišu pravilno na nos.

Prema riječima dr Radice Đorđević, specijaliste ORL u beogradskom Domu zdravlja "Savski venac", devijacija može da izazove teškoće u disanju:

- Pacijenti koji imaju krivu pregradu najčešće dišu na usta. Uloga nosa je da vazduh pročisti i zagrije, a kod disanja na usta vazduh direktno, nepročišćen prolazi u pluća.

Vremenom i sluznica nosa gubi svoju funkciju jer se ne koristi, pa postaje atrofična, što dovodi do čestih virusnih i bakterijskih infekcija nosa, sinuzitisa i rinitisa. A, kod ovih bolesnika česte su infekcije grla i pluća.

- Disanje na usta smanjuje kapacitet pluća za čak 40 procenata, čime se smanjuje i nivo kiseonika u krvi, a sve to ugrožava i rad srca, mozga i drugih organa - objašnjava dr Đorđević. - Bolesnici se često žale na umor, malaksalost i gušenja, i nemogućnost da se popnu uz stepenice.

To ih često vodi drugim specijalistima, kardiolozima ili pulmolozima, ne sluteći da se problem krije u nosu. Devijacije nosa često su udružene i sa alergijama, pa se sve navedene tegobe pogoršavaju i udvostručavaju. Nije rjetko da višegodišnje opstrukcije u disanju na nos dovedu i do nastanka polipa u nosu, hroničnog sinuzitisa i rinitisa.

Јedina terapija devijacije pregrade je operacija, odnosno njeno ispravljanje. To može da riješi tegobe, ali samo u slučaju da sluznica nije već uveliko oštećena, i da ne postoje alergije.

- Operacijom se postiže bolja prohodnost kroz nosne kanale, ali ako je sluznica izgubila svoju funkciju, što se obično dešava ako tegobe traju nekoliko godina pa i decenija, sama operacija neće mnogo pomoći. Iako mehanički, nakon operacije, nema prepreka u prolasku vazduha, pacijenti i dalje imaju osećaj zapušenja nosa, gubitak čula mirisa ili česte infekcije - objašnjava dr Đorđević.

Zato je važno da se liječe i propratne bolesti, recimo, ako postoji alergija, da se leči postojećom terapijom, a uz septoplastiku, odnosno operaciju pregrade, tegobe će se značajno smanjiti, ili nestati.

- Ako je sluznica oštećena, tretira se određenim sprejevima, redovno se vlaži i ispira, ali taj proces izlečenja traje mesecima. Ako je pacijent uporan i disciplinovan posle tog perioda vratiće mu se funkcija sluznice, i povratiti čulo mirisa, ali često treba da nastavi terapiju koju mu lekar specijalista propiše - napominje dr Đorđević.