latinica  ћирилица
08/12/2015 |  09:35 ⇒ 11:25 | Autor: Index.hr

Stounhendž je ustvari ‘second-hand’ spomenik iz Velsa

Profesor Majk Parker Pirson s Koledža u Londonu predstavio je kontroverznu teoriju prema kojoj Stounhendž nije originalno izgrađen u Engleskoj gdje se trenutno nalazi, nego je tamo dovučen iz Velsa – i to 500 godina nakon što je tamo postavljen.
Hodočašće na Stounhendžu - Foto: AP
Hodočašće na StounhendžuFoto: AP

"Vrlo je vjerovatno da je slavno kamenje raskomadano i dovučeno u engleski Viltšir. Stounhendž je zapravo ‘second-hand’ spomenik, u to sam prilično siguran. Јako rijetko naiđemo na nešto revolucionarno, ali ovo je definitivno takav slučaj", izjavio je Parker Pirson za Gardijan.

Naime, oblici rupa koje su urezane u kamenje pored Preseli Hilsa u velškom Pembrokširu podudaraju se s oblikom kamenja slavnog spomenika. Upravo je to arheologe na čelu s profesorom Pirsonom dovelo do takvog zaključka.

Dosad se smatralo da su graditelji Stounhendža veliko kamenje donijeli iz Preseli Hilsa kako bi, iz nepoznatih razloga, izgradili kružni spomenik. Smatralo se da su dijelovi spomenika doneseni iz Velsa, ali ne i da je današnji spomenik u cijelosti tamo bio postavljen. Pronađene rupe datiraju između 3.400 i 3.200 godina prije Hrista, dok se za Stounhendž procjenjuje da je u Viltširu sastavljen 2.900 godina prije nove ere.

Studija Majkovog istraživačkog tima u kojoj su mu se pridružili stručnjaci Univerziteta u Mančesteru, Bornmutu i Sauthemptonu objavljena je u časopisu “Antiquityju“.