latinica  ћирилица
07/12/2015 |  16:17 | Autor: Večernje novosti

Riža za vitak stas

Riža je jedna je od najstarijih jestivih biljaka, sadrži 13 procenata vode, sedam odsto proteina, čak 73 odsto ugljenih hidrata, a samo 2,2 odsto masti.
Riža - Foto: ilustracija
RižaFoto: ilustracija

Ukusna i zdrava, omiljena djeci i odraslima, riža je prava riznica hranljivih sastojaka. Јedna je od najstarijih jestivih biljaka, sadrži 13 procenata vode, sedam odsto proteina, čak 73 odsto ugljenih hidrata, a samo 2,2 odsto masti. Riža je posebno bogata mineralima manganom, selenom, natrijumom, kalijumom, kalcijumom, fosforom, magnezijumom, gvožđem, cinkom, jodom, a sadrži i vitamine E, B1, B2 i B6.

Osim toga, dobar je izvor osam osnovnih aminokiselina. U riži nema glutena, zbog čega se posebno preporučuje osobama koje su alergične na ovaj sastojak ili imaju probleme sa varenjem.

Prilikom kupovina, imajte na umu da nutricionisti prednost daju smeđoj riži. Ova vrsta je mnogo zdravija jer se u procesu obrade sa zrna otklanja samo gornji najtanji sloj, čime se zadržava veliki procenat hranljivih sastojaka, što nije slučaj sa bijelom rižom.

Pojedine američke studije su čak potvrdile vezu između smeđe riže i tjelesne težine nakon temeljnog istraživanja, kojim je obuhvaćeno 74.000 žena. Dokazano je da ispitanice u čijoj ishrani je često zastupljena ova vrsta žitarica - nemaju problem sa gojaznošću.

Smeđa riža je dobar saveznik zdravlja i zbog prisustva selena, minerala za koji je ustanovljeno da je veoma djelotvoran u smanjivanju rizika raka debelog crijeva. A zahvaljujući većem sadržaju biljnih vlakana, utiče na snižavanje holesterola, dobar rad kardiovaskularnog sistema, smanjuje rizik za nastanak dijabetesa, jača kosti i otklanja simptome kod žena u postmenopauzi.