latinica  ћирилица
04/12/2015 |  10:53 ⇒ 11:42 | Autor: Nezavisne

Surutka podiže nivo hormona koji smanjuju apetit

Budući da je siromašna mastima i kalorijama, a bogata važnim nutrijentima, surutku vrijedi uvrstiti i u kvalitetnu redukcijsku dijetu, ali kao pomoć u održavanju vitke linije.

Prema istraživanjima, proteini surutke povećavaju nivo hormona koji smanjuju apetit i tako ublažuju osjećaj gladi, a ubjedljivo najveći potrošači sirutke, i to one u prahu, su sportisti.

Kao dodatak prehrani, surutka se koristi za povećanje mišićne mase i oporavak tkiva nakon vježbanja. Brojne studije pokazuju da uzimanje surutke u obliku dodatka prehrani u kombinaciji s vježbama snage povećava mišićnu masu. Pritom se kao optimalna doza pokazala ona od 1,2 do 1,5 grama proteina surutke po kilogramu tjelesne mase – kažu nutricionisti. Oni smatraju da su ova saznanja dovela do velike komercijalizacije surutke, pa su razvijena tri osnovna tipa proteina surutke: koncentrat, izolat i hidrolizat.

Koncentrat proteina surutke sadrži male količine masti i laktoze, odnosno mliječnog šećera, a sam sadržaj proteina varira između 30 i 90 posto. Izolat proteina dodatno procesiran u odnosu na koncentrat kako bi se uklonile sve masti i laktoza te uobičajeno sadrži barem 90 posto proteina.

Hidrolizat proteina surutke podvrgnut je djelomičnoj hidrolizi - procesu neophodnom za tjelesnu apsorpciju proteina. Samim tim, hidrolizat ne prolazi potpuni proces probave pa ima i najbrže djelovanje.