latinica  ћирилица
04/12/2015 |  08:34 ⇒ 09:18 | Autor: Blic

Najjači prirodni antiseptik: Ubija bakterije, pomaže kod alergija i liječi zubobolju

Origano je mediteranska biljka koja se često koristi kao začin. Mnoga naučna istraživanja potvrdila su da ova biljka ima ljekovita svojstva. Ali u posljednje vrijeme u svijetu zdravlja i nutricionizma sve češće se govori o ulju origana. Zbog čega je ulje origano tako popularno?
Origano - Foto: blic.rs
OriganoFoto: blic.rs

Istraživanja američkog Ministarstva poljoprivrede pokazala su da origano ima dva do tri puta veće antioksidativno djelovanje od drugih biljaka - od jabuke čak 42 puta veće, od krompira 30 puta, od pomorandže 12, a 4 puta veće u odnosu na borovnicu. Ulje koje se dobija od ove biljke poznato je kao najjači biljni antiseptik.

Ono što je važno naglasiti je da se ovdje govori o ulju origana koje se dobija od lišća divljeg origana, dakle ne onog istog koje smo navikli da koristimo kao obavezan začin za picu i druga mediteranska jela. Divlji origano raste na velikim nadmorskim visinama (1500-2000 m) i ne upotrebljava se kao začin. Neka od blagotvornih dejstva ovog ulja su:

Protiv zubobolje

Origano ulje efikasno ublažava zubobolju, ubijajući bakterije koje uzrokuju bol. Nanesite ulje direktno na/u inficirani zub. Povlačenje desni, aptekao i labijalni herpes mogu se izliječiti tako što ćete par kapi nanijeti na inficirane desni čistim prstima ili možete staviti kap na četkicu za zube prije pranja zuba. Redovna primjena će u mnogome poboljšati oralno zdravlje i higijenu. Ulcer u ustima možete efikasno ukloniti mućkanjem origano ulja i vode u ustima ili direktnim nanošenjem na prišt već razrijeđenog ulja.

Antibakterijska svojstva

Mnogobrojne studije potvrdile su da je ulje origana moćan borac protiv infekcija, prvenstveno zahvaljujući sastojku koji se zove karvakol. Mala doza ovog ulja ima nevjerovatna antibakterijska dejstva protiv čak 25 različitih vrsta bakterija.

Protiv alergija

Ulje origana sadrži ruzmarinsku kiselinu, koja je snažan antihistaminik i moćniji antioksidans od vitamina E. Najčešće se koristi u liječenju alergijskih reakcija, bronhijalne astme, reumatoidnog artritisa i gingivitisa, tako da već samo inhaliranje ulja pomaže kod alergije.

Štiti vid i sluh

Antioksidativna svojstva ulja origana blagotvorna su za dugotrajno očuvanje zdravlja. Ona štite od slobodnih radikala i popravljaju već nastala oštećenja ćelija. Poznato je da antioksidansi usporavaju starenje, štite od raka, spriječava gubitak vida i sluha, živčane poremećaje i mnoge druge bolesti vezane za djelovanje slobodnih radikala.

Spriječava gljivice na noktima i koži

Zbog svojih antiupalnih dejstava, ulje origana ima svoju primjenu i kod gljivičnih i bakterijskih infekcija. Razrijedite 30 do 50 kapi ulja origana u 100 ml jestivog ulja. Namažite dva puta na dan malu količinu ulja.

Pomaže prilikom sportskih povreda

Ovo ulje olakšava grčeve i bol u mišićima, pospješuje zacjeljivanje povreda, uganuća, upala tetiva i slično, a njegova protivupalna svojstva ujedno ga čine i moćnim lijekom za artritis.

Prva pomoć kod ujeda

Ulje origana ima moć neutralisanja otrovnih ugriza insekata, a takođe je korisno i za spriječavanje infekcija, smanjivanje upala i bolova od ubodnih rana i ugriza životinja.

Kako se koristi ulje origana?

Preporučena doza je 1 do 4 kapi, tri puta dnevno. To znači da je maksimum 12 kapi dnevno, ali nikako ih ne bi trebalo uzeti odjednom. Ulje origana ima izuzeno jak ukus, pa mora da se razrijedi vodom ili sokom ili da se uzima u formi pilule, ali nikako ne smije da se pije čisto.

Koje ulje je najbolje?

Najvažnije na šta treba obratiti pažnju prilikom kupovine ulja divljeg origana je količina karvakrola jer od nje zavisi i antimikrobna efikasnost ulja. Važno je pogledati i da li je ulje divljeg origana već razrijeđeno, što je veoma česta pojava. Ako je tako, dosta je slabije i trajaće kraći vremenski period. Zato je najbolje kupiti čisto eterično ulje, organskog porijekla, bez ikakvih dodataka.