latinica  ћирилица
03/12/2015 |  18:17 ⇒ 20:55 | Autor: TANЈUG

Pakistanci traže da im se vrati dijamant Koh-i-nur

Pakistanski advokat DŽavaid Ikbal DŽafri podnio je danas u Lahoreu peticiju sudu u kojoj traži od Velike Britanije da vrati dijamant Koh-i-nur koji je na silu otela u kolonijalno doba.
Dijamant - Koh-i-nur - Foto: AP
Dijamant - Koh-i-nurFoto: AP

Famozni dragi kamen, težak 105 karata i procijenjen na 150 miliona dolara, koji je jedno vrijeme važio za najveći dijamant na svijetu, danas krasi krunu koju je poslednji put nosila majka kraljice Elizabete II na krunisanju svog supruga, DŽordža VI, a koja se čuva u Londonskoj kuli.
 Agencija Rojters podseća da je i Indija u više navrata tražila povraćaj dragulja, navodeći da on predstavlja integralni dio istorije i kulture te zemlje.
 Koh-i-nor je 1850. poklonjen kraljici Viktoriji.
 Indija i Pakistan, nekada dio jedinstvene britanske kolonije, razdvojili su se 1947. godine u dve nezavisne države.
 DŽafri smatra da Koh-i-nur pripada pakistanskoj provinciji Pandžab, te da je "na silu i pod prijetnjom" oduzet od tadašnjeg lokalnog vladaoca. 
 "Sada bi trebalo da se vrati Pakistanu", istakao je on, pozivajući kraljicu Elizabetu II da učini pravu stvar i preda dijamant. 
 "Koh-i-nur nije legalno kupljen. Oduzet je na način koji se ne može opravdati nijednim zakonom", izjavio je pakistanski advokat koji je u poslednjih pola vijeka odaslao blizu 800 pisama britanskoj kraljici i raznim pakistanskim zvaničnicima.
 Ukoliko Kejt Midlton, supruga princa Vilijama, koji je drugi u nizu nasljeđivanja trona, postane jednog dana kraljica, nosiće krunu ukrašenu ovim dijamantom na ceremoniji krunisanja.
 Tokom posjete Indiji 2010. godine, britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je u jednom intervjuu na indijskoj televiziji da će dijamant ostati u Londonu. 
 "Problem je u tome što ako jednom pristanete ubrzo ćete te ispraznili Britanski muzej", objasnio je on.