latinica  ћирилица
03/12/2015 |  11:48 ⇒ 14:34 | Autor: Blic

Riješena je jedna od najvećih svemirskih misterija svih vremena

Tačno 44 godine poslije misije u kojoj je lansirana Apolo 16 letjelica na Mjesec, otkriveno je mjesto na kom se srušio modul Saturn V.
Mjesto na kom se srušio modul Saturn V (Twitter, NASA) -
Mjesto na kom se srušio modul Saturn V (Twitter, NASA)

U aprilu 1972. godine letjelica je lansirana, ali se modul tokom leta pokvario, a podaci koje je sakupila nikada nisu dobijeni. Sada je konačno otkrivena lokacija, to jest krater na Mjesecu gdje je on pao.

Ovo mjesto otkrio je DŽef Pleša, naučnik sa Univerziteta DŽons Hopkins. Ovaj ekspert za pronalaženje stvari izgubljenih u svemiru uspio je preko fotografija visoke rezolucije snimljene LROC sistemom da uoči ovo mjesto. Ovaj sistem čine tri kamere postavljene na vrh lunarnog orbitera.

- Konačno sam pronašao krater gdje je pao Apolo 16. Liči na ostale kratere, ali je njegov oblik drugačijeg izgleda zbog pada - rekao je DŽef.

Misija tokom koje je lansirana letjelica Apolo 16 bila je poslednja planirana posjeta ljudi Mjesecu, a posadu su činili DŽon Јang, Tomas Matingli i Čarls Djuk. Planirano je da se tokom nje istraži unutrašnjost Mjeseca, ali se modul pokvario, odvojio od letjelice i nestao.