latinica  ћирилица
01/12/2015 |  16:49 | Autor: RTRS

I napici bez šećera su loši za zube

Ukoliko brinete za zdravlje zuba, prelazak na napitke bez šećera neće vas zaštititi od kiselina koje uništavaju gleđ i zadržavaju se u tkivu zuba, tvrdi nova studija.
Gazirani sok - Foto: ilustracija
Gazirani sokFoto: ilustracija

Istraživači sa Univerziteta u Melburnu su došli do ovakvog zaključka nakon analiziranja ljudi koji su pili napitke sa šećerom i bez njega, a pokazala se veoma mala razlika u kvarenju zuba.

“Dok smanjenje unosa šećera može da umanji rizik oboljevanja zuba, hemijska kombinacija kiselina u pojedinoj hrani i piću može da bude podjednako štetna kao šećer“ , izjavio je koautor studije Erik Rejnolds.

U prvoj fazi studije, učesnici su konzumirali 15 pića (neke sa šećerom, a neke bez) i sva su izuzev mlijeka izazvala pojavu karijesa.

U drugoj fazi, učesnici su pili vodu i gazirana pića. Voda nije izazvala pojavu karijesa dok gazirana pića jesu i to težak oblik.

Zaključak je da smanjenje konzumacije napitaka sa šećerom može da ima pozitivan zdravstveni efekat na dijabetes i smanjenje gojaznosti, ali ne može da spriječi pojavu karijesa i drugih zubnih problema.

Izvor: Newser/B92