latinica  ћирилица
01/12/2015 |  15:16 ⇒ 15:21 | Autor: RTRS

Alchajmer uništava moždane ćelije

U studiji za koju vjeruju da će pomoći u razvoju tretmana za usporavanje napretka demencije, naučnici su ukazali na to da se moždane ćelije uništavaju u početnim fazama Alchajmerove bolesti.

Prema navodima istraživača univerziteta u Јužnom Velsu u Australiji, u ranim fazama razvoja ove bolesti, sinapse-koje povezuju neurone u mozgu, su uništene.

Sinapse su od vitalnog značaja za funkcionisanje mozga, a naročito učenje i formiranje sjećanja.

Kako bi objavili rezultate istraživanja u žurnalu “Priroda komunikacije“ naučnici su koristili moždano tkivo preminule osobe da bi proučili protein u mozgu koji povezuje membrane sinapsi.

Oni su otkrili da je nivo proteina koji se zove adhezioni molekul 2 nervne ćelije ili NCAM2 bio nizak kod osoba koje boluju od ove bolesti.

“Јedan od prvih znakova Alchajmerove bolesti je gubitak sinapsi – struktura koje povezuju neurone u mozgu“ , rekao je vođa istraživanja doktor Vladimir Sitnik i dodao:

“Kod Alchajmerove bolesti, ovaj gubitak sinapsi se dešava veoma rano, u početnim fazama, kada ljudi i dalje imaju samo blaga kognitivna pogoršanja i mnogo prije nego što i same nervne ćelije izumru “.

“Naše istraživanje pokazuje da je gubitak sinapsi povezan sa gubitkom proteina NCAM2 što nas dalje navodi na mogućnost stvaranja tretmana koji bi spriječili smanjenje ovog proteina u mozgu“.

Alchajmerova bolest je najčešći oblik demencije, stanja koje pogađa jednu od šest osoba preko 80 godina, kao i 40.000 mlađih ljudi.

Simptomi demencije uključuju gubitak pamćenja, poteškoće prilikom razmišljanja i pješavanja problema, a stanje može da utiče i na fizičke pokrete osoba.

Izvor: Independent/B92