latinica  ћирилица
30/11/2015 |  18:38 ⇒ 19:53 | Autor: Agencije

Peru otvara nacionalni park u srcu Amazonije

Više od jedne decenije Fild muzej u Čikagu radio je sa peruanskom vladom na stvaranju velikog nacionalnog parka u Amazoniji, zahvaljujući čemu bi resursi i živi svijet prašume bili zaštićeni od eksploatacije i istrebljenja. Napor se najzad isplatio.
Šume Amazonije (foto:www.tt-group.net) -
Šume Amazonije (foto:www.tt-group.net)

Veliki dio planinskog lanca Sjera del Divizor u Peruu nedavno je dobio status nacionalnog parka.

Stepen biodiverziteta u toj oblasti vjerovatno nikada neće biti poznat, ali su naučnici Fild muzeja samo u posljednjih 15 godina pronašli 20 vrsta do sada neviđenih biljaka i životinja.

Ovo područje dom je različitih vrsta ptica, sisara, vodozemaca, reptila, insekata i biljaka, koje neće više suočavati sa opasnostima koje nosi razvoj savremene industrije, poput nekontrolisane sječe šuma, eksploatacije nafte, iskopavanja ruda... Osim toga, područje koje naseljava izolovano pleme Iskonaua konačno će biti ostavljeno na miru.

- Ovo nije djelo jedne osobe, ovo je posljedica udruženog rada nekoliko desetina organizacija u proteklih deset godina – tako se planovi u vezi sa očuvanjem sprovode u djelo - izjavila je Korin Vrisendorp, ekolog muzeja i direktor programa Andi-Amazonija.