latinica  ћирилица
26/11/2015 |  11:08 ⇒ 11:13 | Autor: RTS

Kinezi napravili najjači laser na svijetu

Kineski naučnici razvili su najsnažniji laser na svijetu, čija snaga iznosi čak 5,13 milijardi megavata. Postoji samo jedan problem – njegov zrak traje mnogo kraće od treptaja oka!
Institut u Šangaju - Foto: RTS
Institut u ŠangajuFoto: RTS

Prema pisanju Saut Čajna moning posta, naučnici s Kineskog instituta za optiku i preciznu mehaniku u Šangaju, na čelu sa profesorom Li Rusinom, proizveli su do sada najsnažniji laser na svijetu.

Јedna od laboratorija Kineskog instituta za optiku i preciznu mehaniku u Šangaju
S obzirom na jačinu dobijenog laserskog zraka, može se koristiti u različitim oblastima, od nuklearne fizike do industrije oružja.

Istraživanje kineskih naučnika objavljeno je u magazinu Optics Letters.

Izmjerena jačina njegovog laserskog zraka u “Stejt ki“ laboratoriji pomenutog instituta je 5,13 milijardi megavata, što ga čini do sada najjačim laserom na svetu.

Međutim, i on ima svoju “Ahilovu petu“ – bljesak laserskog zraka je trajao samo jednu femtosekundu (fs) ili 30-kvadrilioniti dio jedne sekunde.

To znači da je uspio da stvori malu količinu energije – 190 džula, jedva da se zagrije šoljica kafe.

Ipak, kineski naučnici su tako iza sebe ostavili japanske naučnike koji su prije šest meseci u Osaki oborili svjetski rekord i napravili laser sa jačinom zraka od dvije milijarde megavata, i dužinom trajanja od 1 pikosekunde (jedan milijarditi dio sekunde).