latinica  ћирилица
26/11/2015 |  11:02 | Autor: novosti.rs

Duvanski dim djeci izaziva karijes

Upoređujući podatke o djeci iz pušačkih i nepušačkih porodica, japanski naučnici utvrdili su da izloženost dimu kod četvoromjesečnih beba udvostručuje rizik od karijesa.
Djeca - Foto: ilustracija
DjecaFoto: ilustracija

Pasivno pušenje kvari dječije zube. Najnovije istraživanje japanskih naučnika, čiji su rezultati objavljeni u magazinu British Medical Јournal, pokazalo je da izloženost duvanskom dimu čak i kod četvoromesečnih beba udvostručuje opasnost od pojave karijesa na mliječnim zubima koji tek treba da niknu.


Stručnjaci su analizirali zdravstveno stanje više od 75.000 djece, rođene između 2004. i 2010. godine, kao i podatke sa redvonih kontrola sa 0, 4, 9, 18 mjeseci i 3 godine. Prilikom pregleda, mame su morale da popune upitnike o stepenu izloženosti djeteta duvanskom dimu, tokom trudnoće pa do treće godine djeteta. Ustanovljeno je da je pušača bilo u više od 50 odsto porodica, kod 6,8 odsto djece utvrđene su direktne posljedice pasivnog pušenja, dok je u 13.000 slučajeva konstatovan karijes mliječnih zuba

Upoređujući podatke o djeci iz pušačkih i nepušačkih porodica, utvrđeno je da izloženost dimu kod četvoromjesečnih beba udvostručuje rizik od karijesa. Iako istraživači još ne mogu da objasne vezu između cigareta i karijesa kod djece, ipak su našli još jedan dokaz o negativnim efektima pasivnog pušenja.