latinica  ћирилица
25/11/2015 |  08:44 ⇒ 17:02 | Autor: Agencije

Lavrov: Rušenje ruskog aviona Su-24 liči na planiranu provokaciju (FOTO/VIDEO)

Ruski i sirijski specijalci uspešno su završili spasavanje pilota bombardera Su-24 Vojno-vazdušnih snaga Rusije, oborenog u Siriji, rekao je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.
Ruski pilot (foto: © Sputnik/ Dmitriy Vinogradov) -
Ruski pilot (foto: © Sputnik/ Dmitriy Vinogradov)

15.40 Spaseni pilot lovca Su-24 koji je oboren u Siriji izjavio je da je posada poznavala područje u kom je došlo do katastrofe kao „svojih pet prstiju“.

Ruski pilot čiji je Su-24 oboren u Siriji kaže da isključuje mogućnost narušavanja vazdušnog prostora Turske čak i „na sekundu“. Nije bilo nikakvih upozorenja sa turske strane, saopštio je pilot, niti vizuelnih niti preko radija.

15.00 - Nekoliko stotina mladih aktivista bacalo je kamenice i jaja na ambasadu Turske u Moskvi, na protestu održanom dan pošto je Ankara oborila ruski borbeni avion koji se srušio na teritoriji Sirije. Aktivisti su razbili nekoliko prozora na ambasadi, a moskovska policija ih je pozvala da prekinu protest, ali nije intervenisala, izvijestio je fotograf AFP-a sa lica mjesta.

14.23 - Ruski ratni avioni izveli su snažne vazdušne udare u provinciji Latakija na sjeveru Sirije, dan nakon što je Turska oborila jedan avion Rusije na tom području, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

13.41 - Turska je poslala dodatnih 20 tenkova na sirijsku granicu, saopštavaju lokalni mediji, pozivajući se na vojne izvore, a prenosi Sputnjik.
 
13.17 - Obaranje ruskog aviona možda je bilo provokacija turskog predsjednika, koji ima tajni plan u sirijskom sukobu, smatra bivši general američkog vazduhoplovstva Tomas Mekinerni.

13.08 - Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov poručio je da Rusija nema namjeru da ratuje sa Turskom, da prijateljski odnosi između dva naroda ne zavise od političara, ali da poslije obaranja ruskog aviona Su-24 bilateralni odnosi mogu biti ozbiljno revidirani.

12.13 - Turski premijer Ahmet Davutoglu izjavio je da njegova vlada ne želi da podstiče rast tenzija sa Rusijom, nakon što su turski lovci iznad tursko-sirijske granice oborili ruski vojni avion.

11.53 - Rusija pri odluci o slanju S-400 u vazdušnu bazu u Siriji polazi od toga da je ruski avion Su-24 oboren na sirijskom nebu, što predstavlja kršenje međunarodnog prava i neprijateljske akcije, rekao je pres-sekretar predsjednika Rusije Dmitrij Peskov.

11.41 - Sa pilotom razgovarao je novinar RT, Roman Kosarev. Prema njegovim riječima, ljekari koji su pregledali pilota kažu da je dobro.

"Pilot je prebačen u bazu tokom noći. Vidjeli smo se tokom doručka. Naizgled, on djeluje dobro. Ljekari kažu da njegovo zdravlje nije u opasnosti", rekao je Kosarev.

11.23 - Obaranje ruskog aviona od strane Turske komplikuje proces pronalaženje političkog rješenja za Siriju i mora biti učinjeno sve da se izbjegne dalja eskalacija, upozorila je njemačka kancelarka Angela Merkel.

10.24 - Pilotu ubijenom nakon obaranja aviona posthumno će biti dodeljen orden Heroj Ruske federacije, najviše počasno zvanje u Rusiji, izjavio je Vladimir Putin. Osim toga, prema njegovim riječima, drugi pilot kojeg je spasla Asadova vojska će takođe biti odlikovan, prenosi "Raša tudej".

Foto: Politika

Putin je rekao i da se nakon obaranja ruskog aviona "Su-24" nad Sirijom ne može isključiti mogućnost dodatnih incidenata.

AFP prenosi da Putin takođe poziva građane Rusije da nakon obaranja aviona ne posjećuju Tursku.

10.07 - "Operacija je uspješno završena. Pilot je dostavljen u našu bazu. Živ je i zdrav", rekao je Šojgu na sjednici kolegijuma Ministarstva odbrane. On je naveo da je operacija trajala 12 časova i zahvaljujući "svih naših momaka, koji sa velikim rizikom radili čitavu noć".  

Snimak akcije spasavanja pilota objavila je ruska televizija ANNA-News.

Šojgu je rekao i da će Rusija razmjestiti protivvazdušni odbrambeni sistem "S-400" u vazduhoplovnoj bazi Hmeimim u Siriji.

"S-400 trijumf" je protivvazdušni sistem koji koristi projektile zemlja-vazduh i može da obori sve vrste letećih objekata, od aviona do balističkih i krstarećih projektila.

Potvrdio je da krstarica "Moskva", koja je opremljena sistemima PVO "Fort", sličnim S-300, krenula u priobalni rejon Latakije. 

Gardijska raketna krstarica “Moskva“ je okosnica Crnomorske flote. Do ovog naređenja osiguravala je bezbjednost baze Hmejmim sa mora gdje se nalazi ruska grupa aviona Vojno-kosmičkih snaga Rusije koja izvodi operacije protiv Islamske države.

9.57 - Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da njegova zemlja ne želi eskalaciju tenzija u odnosima sa Rusijom zbog obaranja ruskog aviona, ali je istakao da će uvijek braniti turske granice.

9.26 - Rusija je spremna za stvaranje jedinstvenog generalnog štaba uz učešće Francuske, SAD, pa čak i Turske radi izvođenja napada na pozicije tzv. Islamske države, izjavio je ambasador Rusije u Parizu Aleksandar Orlov.

Orlov je rekao da se jedan od pilota ruskog aviona Su-24M nalazi kod pripadnika sirijske vojske, koja je lojalna Asadu.

8.53 - Sjedinjene Američke Države vjeruju da su turski lovci gađali ruski vojni avion dok se on nalazio u sirijskom vazdušnom prostoru, a nakon što je na kratko ušao u vazdušni prostor Turske, izjavio je za Rojters američki zvaničnik, koji je želio da ostane anoniman.

8.44 - Neki turski zvaničnici imaju "direktan finansijski interes" u trgovini naftom sa terorističkom grupom islamske države, rekao je ruski predsjednik Dmitrij Medvedev i najavio je da je moguća ruska odmaza prema Turskoj zbog obaranja ruskog ratnog aviona u Siriji.

"Turska akcije su de fakto zaštita islamske države", rekao je Medvedev.

6.49 - Ruski Generalštab je saopštio da je jedan od pilota koji je upravljao ruskim vojnim avionom koji su Turci oborili, ubijen dok se spuštao padobranom.