latinica  ћирилица
25/11/2015 |  06:49 ⇒ 09:58 | Autor: Agencije

Moskva: Ruski avion nije bio u turskom vazdušnom prostoru (VIDEO)

Ruski Generalštab je saopštio da je jedan od pilota koji je upravljao ruskim vojnim avionom koji su Turci oborili, ubijen dok se spuštao padobranom.

Odgovornost za ubistvo pilota preuzeli su sirijski pobunjenici.

Portparol Generalštaba ruske vojske Sergej Rudskoj rekao je da podaci s ruskih radara pokazuju da su turski vojni avioni narušili sirijski vazdušni prostor tokom obaranja ruskog aviona. Pobunjenici su nakon pada aviona oborili i ruski spasilački helikopter. Poginuo je pilot.

Od sada, sve bombardere tokom operacija u Siriji pratiće avioni lovci.

Na internetu se pojavilo pismo koje je Turska poslala zvaničnicima Ujedinjenih nacija povodom obaranja ruskog aviona, a u kojem se navodi da je ruski SU-24 bio u vazdušnom prostoru Turske 17 sekunda prije nego što su ga oborili.

U dokumentu se navodi da su turski lovci presreli dva aviona, koje su upozorili da se udalje što prije. Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je snimak koji potvrđuje da ruski avion ni u jednom trenutku nije napustio sirijski vazdušni prostor.

Ministarstvo je saopštilo da će pojačati operacije u Siriji i prekinuti vojnu saradnju i kontakt s Turskom nakon obaranja aviona javlja Bi-Bi-Si. Rusija planira da sprovede nove mjere sa ciljem jačanja bezbjednosti ruskih vazdušnih baza u Siriji i jačanja protivvazdušne odbrane.

Sve mete koje predstavljaju potencijalnu opasnost biće uništene krstarećim raketama. U područje Latakije Rusija će uputiti dodatne snage, a svaki napad će izvoditi ruski lovci i bombarderi. Ruska raketna krstarica "Moskva", na kojoj se nalaze vazdušni odbrambeni sistemi slični sistemu S-300 biće raspoređena na priobalnom području Latakije.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da će obaranje ruskog aviona izazvati velike promjene u odnosima Rusije i Turske, a ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, otkazao je posjetu Turskoj.