latinica  ћирилица
24/11/2015 |  20:44 | Autor: SRNA

Kolar: Turska odabrala stranu terorista

Francuski politički establišment iznenađen je postupkom Turske, ističući da će se nakon današnjeg incidenta rušenja ruskog aviona znati ko koga podržava u borbi protiv terorizma.

Poslanik Nacionalnog fronta Žilber Kolar kaže da je obaranjem ruskog aviona Turska odabrala svoju stranu - a to je strana terorista.

Činjenica da je srušen ruski avion koji se bori protiv "Islamske države", kaže on, je priznanje realnosti u kojoj se Turska nalazi.

"Turska sada može da organizuje vanredni sastanak /Savjeta bezbjednosti/, ali to neće promijeniti činjenicu da u ratu sa terorizmom treba izabrati saveznika. To Turska nije znala da uradi", ocijenio je on, prenosi "Sputnjik".

Brigadni general i direktor Instituta za međunarodne i strateške studije Žan Vensan Brise tvrdi da će nakon današnjeg incidenta svima postati jasno ko koga podržava u ratu protiv terorizma.

On kaže da će Erdogan sada morati ili otvoreno da podrži "Islamsku državu" ili da izjavi da je neutralan i da ništa više ne preduzima protiv onih koji se bore protiv džihadista.

"Došlo je vrijeme da se otvore karte - ili da se Rusi i Francuzi, zajedno s ostalim članovima koalicije, bore protiv 'Islamske držabe' ili je to prljava igra", rekao je on.

Prema njegovim rečima, Rusija se prilično dobro ponaša kako bi izbjegla teži sukob.

Francuski poslanik Žerom Lamber kaže da mu nije jasna logika svega što se desilo, s obzirom da ruski avion nije učestvovao u operaciji protiv Turske i nije predstavljao ratnu opasnost po nju.

"Ne znam da li se taj avion nalazio nekoliko trenutaka u turskom vazdušnom prostranstvu, da li je proletio nekoliko kilometara iznad Turske, ali čak i ako je tako, u okviru operacije koju mi moramo da sprovodimo zajedno protiv terorizma u Siriji, Turska, prema mom mišljenju, nije imala razloga da ruši ruski avion", ističe on.

Lember je iznenađen reakcijom Turske, ističući da je sreća u tome što Rusija nije izgubila samokontrolu i nije odgovorila na napad.