latinica  ћирилица
24/11/2015 |  19:53 | Autor: B92

Kadirov: Turska će zažaliti zbog ovog incidenta

Lider Čečena Ramzan Kadirov izjavio je da će Turska "zažaliti zbog onog što je učinila", nakon što su turski lovci oborili ruski vojni avion.

"Ne sumnjam da će Turska veoma dugo žaliti zbog ovog incidenta", napisao je Kadirov na svom profilu na Instagramu, a prenio je Bi-Bi-Si.

"Oni koji na svakom koraku govore o prijateljstvu i saradnji se ne ponašaju ovako izdajnički", istakao je čečenski vođa.

"Smatram mojom dužnošću da izjavim da smo ja lično, Čečenska Republika i čitav čečenski narod spremni da ispunjavamo naređenja koja nam da predsjednik Rusije, a za to imamo volju, odlučnost, veoma obučene snage i hiljade dobrovoljaca! Stalno čekamo na naređenja! Tako to rade prave ruske patriote", napisao je Kadirov.

Turska je danas oborila ruski vojni avion na granici sa Sirijom zato što je, kako tvrdi turska vojska, povrijedio vazdušni prostor Turske iako je više puta upozoren, dok rusko Ministarstvo odbrane ističe da ruski avion nije narušio turski vazdušni prostor.

Turski premijer Ahmet Davutoglu rekao je u Amanu da je Turska imala pravo da odgovori na povredu svog vazdušnog prostora i da bi svijet trebalo da zna da će Turska uraditi "šta god je neophodno" kako bi garantovala bezbjednost svoje zemlje.

Nešto ranije je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da je napad na ruski avion Su-24 "udarac u leđa koji su Rusiji nanijeli saučesnici terorista" i upozorio da će obaranje ruskog aviona imati ozbiljne posljedice po rusko-turske odnose.