latinica  ћирилица
24/11/2015 |  18:36 ⇒ 20:53 | Autor: RTRS

Radna verzija novog Zakona o radu pred socijalnim partnerima (VIDEO)

Radna verzija Zakona o radu koju je, kao polazni dokument za pregovore sa socijalnim partnerima, predložila Vlada Republike Srpske danas je upućena pregovaračima.
Zakon o radu - Foto: RTRS
Zakon o raduFoto: RTRS

Socijalni parteneri do ponedjeljka, 30.novebra, imaju rok da se izjasne o ponuđenom dokumentu. Iz resornog ministarstva nisu željeli da komentarišu konkretne odredbe.

Za razliku od sadašnjeg zakona, između ostalog, novost je da su kolektivni ugovori ograničeni, promijenjen minimalan broj dana za godišnji odmor. Takođe, naveden je niz razloga za kažnjavanje radnika, ali i poslodavca. Ono oko čega su se, čini se, u pregovorima socijalnih partnera najviše lomila koplja jeste tzv.minuli rad. Radna verzija nije dala konkretna rješenja, već je ponudila više mogućnosti, a do konačne verzije, trebalo bi da se usaglase socijalni partneri.

Ostaju i rad na određeno i neodređeno vrijeme, porodiljsko bolovanje, pa i minuli rad, ali promjena ima. Primjera radi, važenje kolektivnog ugovora ograničeno je na tri godine. Umjesto dosadašnjih 18, broj minimalnih radnih dana godišnjeg odmora je povećan. Ali taj broj neće biti povećavan za jedan dan, kao dosada, svake treće godine.

U svakoj kalendarskoj godini radnik ima pravo na godišnji odmor u trajanju od najmanje četiri sedmice, odnosno najmanje 20 radnih dana. Godišnji odmor uvećava se za jedan dan svake četvrte godine radnog staža radnika.

Plata se uvećava 0,4 odsto za svaku punu godinu rada ostvarenog u radnom odnosu kod poslodavca. Računa se i vrijeme kod poslodavca prethodnika kao i kod lica povezanih s poslodavcem.

U jednoj verziji navedeno je samo da radnik u skladu sa opštim aktom i ugovorom o radu ima pravo na uvećanje plate po osnovu radnog staža. Poslodavci se još ne izjašnjavaju o radnoj verziji, ali su protiv, kako kažu, nasljeđa socijalizma-minulog rada.

Iz Saveza sindikata danas samo saopštenje. Navode da nisu konsultovani u donošenju radne verzije i tvrde da, kako kažu, sve loše u novom zakonu ide na dušu resornog ministarstva:"Izradom radne verzije novog zakona o radu, potvrdilo se ono na šta Savez sindikata neprekidno, argumentovano upozorava, a to je, da Vlada Republike Srpske ide na amnestiranje onih koji godinama krše prava radnika i bogate se na račun države i radnika. Јednostavno rečeno, radna verzija zakona o radu ide u korist poslodavaca, a ne radnika."

Kako je još navedeno u radnoj verziji zakona, uvodena je i novčana kazna za radnike koji ne poštuju radnu disciplinu- 20 odsto od plate.

Novčane kazne čekaju i poslodavce koji krše radnička prava. Od 3.000 do 12. 000 maraka. U resornom ministarstvu nadaju se da će ovaj zakon ići u NS u redovnu proceduru.