latinica  ћирилица
24/11/2015 |  18:27 ⇒ 20:52 | Autor: RTRS

RiTE Ugljevik: Predstavljeni rezultati poslovanja i obilježena krsna slava (VIDEO)

Svečanom akademijom na kojoj su predstavljeni rezultati poslovanja danas je obilježena krsna slava Rudnika i Termoelektrane Ugljevik, Mratindan i 30 godina rada Termoelektrane. Danas je ovo značajan gigant sa 2.000 zaposlenih, koji proizvodi trećinu električne energije u Republici Srpskoj.
TE Ugljevik - Foto: RTRS
TE UgljevikFoto: RTRS

Kao mladi inženjer elektrotehnike, Srećko Јosipović učestvovao je u izgradnji Termoelektrane u Ugljeviku od 1982.godine. Bilo je to, kaže, vrijeme entuzijazma, i srećan je što je dao svoj doprinos u izgradnji ovako važnog objekta.

"Zadovoljan sam što sam učestvovao u nečemu što je bitno u ovom kraju, instalirati rudnik i TE sa tako značajnim kapacitetom i osvajati znanja kakva smo tad imali prilike da osvajamo", kaže Јosipović.

Uspješnom poslovanju prethodila su značajna ulaganja u revitalizaciju energetskih postrojenja, povećanje njihove pogonske spremnosti i sigurnosti rada. Danas se pažnja posvećuje rješavanju ekoloških zahtjeva.

Branislava Milekić, direktorica Elektreioprivrede Republike Srpske, ističe da je Rudnik i TE realizovao projekat prečišćavanja otpadnih voda, te da će realizovati i projekat rekonstrukcije elektro filtera, kao i velki projekat odsumporavanja dimnih gasova.

Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva, naglasio je da je i lokalna zajednica imala izuzetno velike efekte od RiTE jer se u budžet lokalne zajednice godišnje izdvoji 5žpet miliona KM a ta sredstva služe za razvoj.

Liberalizacija tržišta električne energije je sljedeći izazov sa kojim će se suočiti Elektriprivreda RS. Najavljuju racionalizaciju proizvodnje i distribuciju električne energije u svim segmentima kako bi adekvatno odgovorili izazovima.