latinica  ћирилица
24/11/2015 |  15:25 | Autor: SRNA

Tusk: Evropska unija spremna da pomogne BiH

Evropska unija spremna je da pomogne BiH u stabilizaciji situacije, što uključuje i bezbjednost i humanitarni aspekt koji su podjednako značajni, izjavio je danas u Sarajevu predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH.

Tusk je odao poštu žrtvama nedavnog terorističkog napada u Sarajevu, ali i Parizu, Ankari, Bamaku i na Sinaju.

"Terorizam pogađa sve i ne zna za granice. Zajedno moramo uložiti napore da nada u budućnost nadvlada strah i teror, a to je naša zajednička odgovornost", rekao je Tusk novinarima.

Predsjednik Evropskog savjeta istakao je da cijeni predanost vlasti na rješavanju tog problema, kao i napore koji su uloženi nakon napada u Sarajevu.

"To podrazumijeva i rad na prevenciji radikalizacije i borbi protiv ekstremizma", dodao je on.

Tusk je rekao da je aktuelna i izbjeglička kriza i da je do sada neviđen broj izbjeglica koje se kreću rutama koje, između ostalog, vode i kroz Evropu.

"Situacija je dodatno pogoršana time što su kolone izbjeglica ugrožene i od onih koji pokušavaju da prokrijumčare određene elemente zbog čega je potreban sveobuhvatan plan i koordinisana saradnja u cijelom regionu", rekao je on i podsjetio da je prije dolaska u Sarajevo posjetio Beograd i Tiranu.

Govoreći o 20 godina Dejtonskog mirovnog sporazuma, Tusk je ocijenio da je BiH previše dugo "živjela" u njegovoj sjenci.

"Podržavam napore BiH kada je riječ o evropskom putu i budućnosti vaših građana. Ključno je da nastavimo intenzivno raditi na ovim pozitivnim promjenama", rekao je Tusk.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović rekao je, nakon sastanka, da bezbjednosni problemi ne smiju biti razlog zaustavljanja na evroatlantskom putu BiH.

"To je šansa da BiH upravo pojača sve što je propustila proteklih 10 godina da bi skoro predala aplikaciju za članstvo u EU i nastavila ispunjavanje obaveza preuzetih u Reformskoj agendi", rekao je Čović.

On je napomenuo da se posljednjih šest mjeseci intenzivno radi na svim nivoima u BiH kada je riječ o evropskom putu, istakavši da je trenutna situacija doprinijela da malo ko u EU danas razmišlja o proširenju.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH istakao je da će podnošenje aplikacije i nova faza na evropskom putu stabilizovati sve u BiH, te ohrabriti da se intenzivnije nastavi na tom putu.