latinica  ћирилица
24/11/2015 |  14:51 ⇒ 15:03 | Autor: SRNA

Zvizdić: Uskoro aplikacija za članstvo u EU

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je u kineskom gradu Sudžou da će BiH relativno brzo podnijeti aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji i dobiti kandidatski status, što će otvoriti nove perspektive u odnosima BiH i EU .
Zvizdić u Kini - Foto: SRNA
Zvizdić u KiniFoto: SRNA

Zvizdić je, obraćajući se učesnicima Četvrtog samita 16 premijera zemalja centralne i istočne Evrope sa premijerom Kine, ocijenio da usvajanje Srednjoročne agende za saradnju Kine i 16 evropskih zemalja predstavlja jasnu viziju i platformu na kojoj se, u narednih pet godina, može razvijati saradnja.

"Sve oblasti saradnje definisane Srednjoročnom agendom - ekonomija, povezivanje, industrijski kapaciteti, finansije, poljoprivreda i inovacije za BiH predstavljaju izuzetnu priliku da uzme aktivno učešće i postane vaš istinski partner", poručio je Zvizdić.

Informišući predstavnike ovog skupa o aktuelnoj situaciji u BiH, Zvizdić je naveo da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU stupio na snagu u junu ove godine i dao istinski podsticaj za provođenje neophodnih reformi, te da je njegovim stupanjem na snagu uspostavljeno blisko partnerstvo između EU i BiH.

On je naveo da je u julu ove godine BiH usvojila Ekonomsku reformsku agendu za period od 2015. do 2018. godine, koja je definisala brojne reformske mjere u oblasti javnih finansija, poslovne klime, tržišta rada, reforme socijalne zaštite, vladavine prava i reforme javne uprave.

Zvizdić je napomenuo da je kredibilno provođenje reformskih mjera već počelo davati pozitivne rezultate, tako da su svi vitalni ekonomski parametri u BiH u blagom porastu.

"Na tržištu rada nastavlja da se povećava broj zaposlenih i veći je za 1,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine, fizički obim industrijske proizvodnje povećan je za dva odsto u odnosu na isti period prošle godine, a izvoz je povećan u odnosu na isti period prošle godine za 4,4 odsto, dok je trgovinski deficit smanjen za 5,54 posto u odnosu na isti period prošle godine", naveo je Zvizdić.

Istovremeno, dodao je, konstantan rast proizvodnje i izvoza bilježe i industrija namještaja kao i metalna industrija, što govori o povećanom nivou kvaliteta proizvoda BiH koji postaju prepoznatljivi u međunarodnim okvirima.

"Sektor energetike i sektor transporta ostaju naši sektori s najvećim potencijalom za domaća i strana ulaganja i u naredne tri do četiri godine, upravo u ove sektore, očekujemo ulaganje više milijardi evra", rekao je Zvizdić.

On je izrazio veliki interes BiH za unapređenje saradnje s Kinom, kao i ostalim zemljama srednje i istočne Evrope.

"Iz tog razloga predložili smo da BiH početkom naredne godine bude domaćin ekonomskog foruma koji bi se fokusirao na infrastrukturu, turizam i proizvodne kapacitete", naglasio je Zvizdić.

On je pojasnio da bi za BiH to predstavljalo izuzetnu priliku da se pokaže kao dobar domaćin, omogući povezivanje privrednika i stvori privredna partnerstva koja će doprinijeti privlačenju investicija i realiziranju zajedničkih projekata.

Cilj samita je uvezivanje istoka Azije preko Srednjeg istoka s Evropom, a pokrenut je prije četiri godine i predstavlja dio megaprojekta "Јedan pojas - jedan put".