latinica  ћирилица
24/11/2015 |  13:53 ⇒ 13:54 | Autor: TANЈUG

Vučić: Projekti sa Kinom u vrijednosti od 1,5 milijardi dolara

Srbija je među prvim zemljama koja se kandidovala da bude korisnik kreditne linije od deset milijardi dolara za unapređenje saradnje Kine sa zemljama Centralne i Istočne Evrope i vodeća zemlja u tom dijelu Evrope u realizaciji infrastrukturnih projekata sa Kinom, izjavio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić.
Samit u kineskom gradu Sudžou (Foto: RTS / New China) -
Samit u kineskom gradu Sudžou (Foto: RTS / New China)

Vučić je, govoreći na Četvrtom samitu šefova vlada Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope u kineskom gradu Sudžou, rekao da Srbija sa Kinom sprovodi projekte izgradnje energetske i saobraćajne infrastrukture u vrijednosti većoj od 1,5 milijardi dolara.

Govoreći o postignutim rezultatima, on je naglasio da je Srbija ove godine zabilježila visok nivo aktivnosti na svim poljima - od trgovine, poljoprivrede, finansija, do kulture, zdravstva, obrazovanja i saradnje na lokalnom nivou.

Kako se navodi u saopštenju Vlade Srbije, premijer Vučić je naglasio da Srbija podržava inicijativu Kine za jačanje saradnje sa zemaljama Centralne i Istočne Evrope.

"I Srbija želi da, kao punkt na mapi Pojasa i puta, postane jedno od važnijih regionalnih trgovinskih čvorišta u ovom dijelu Evrope. To je za Srbiju i razvojna šansa", izjavio je premijer Vučić.

On je dodao da će projekat pruge Beograd-Budimpešta, koji bi trebalo da bude završen za dvije godine, doprinijeti ostvarivanju transportnog umrežavanja, kao i protoku ljudi i robe, čime će podstaći kreiranje logističkih trasa i distributivnih centara, a dugoročno i pristup novim tržištima.

Obraćajući se šefovima vlada Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, premijer Vučić je rekao da Srbija, u okviru svojih napora da postane članica EU, nastoji da razvija i održava konstruktivne odnose sa susjedima i zemljama u regionu Јugoistočne Evrope.

Dodao je da je srpska Vlada posvećena sprovođenju reformi u cilju jačanja privrede i poboljšanja života građana Srbije.

"Činjenica da na Samitu učestvuju većim dijelom zemlje članice EU, govori u prilog tome da je ovaj vid saradnje neodvojiv od ukupnih odnosa Kine i EU i da predstavlja dodatni mehanizam unapređenja ovog strateškog partnerstva", zaključio je premijer Vučić.

Otvarajući Četvrti samit šefova vlada Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, premijer Kine Li Kećiang rekao je da će saradnja Kine i zemalja CIEZ unijeti novo svjetlo i da mora biti usmjerena na budućnost.

Kineski premijer je naglasio da postoji nekoliko prioriteta o kojima će se na ovogodišnjem Samitu razgovarati, među kojima su definisanje mape puta za unapređenje saradnje, promovisanje sinergije u izgradnji infrastrukture, formiranje investicionog fonda sa 10 milijardi dolara i proširenje trgovine poljoprivrednim proizvodima iz zemalja CIEZ.

Li je naglasio da Kina želi da unapredi saradnju sa centrima zemalja CIEZ putem unapređenja razvoja malih i srednjih preduzeća, jačanja saradnje u oblasti zdravstva, šumarstva, ali i turizma, istakavši da je neophodno zajednički promovisati zemlje CIEZ kako bi kineski turisti češće posjećivali te destinacije.

Prethodno je, kako se navodi u saopštenju vlade, Li otvorio Ekonomsko-trgovinski forum, gdje je rekao da trgovinska razmjena između Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope, uprkos ekonomskoj krizi u svijetu, bilježi rast, kao i da postoji veliki potencijal za dalje unapređenje ekonomskih odnosa.

On je naglasio da je veliki broj kineskih kompanija raspoložen da investira u zemljama CIEZ, kao i da Kina želi da kompanije iz tih zemalja više investiraju u Kini.

"U Srbiji sam nedavno prisustvovao otvaranju mosta i to je prvi veliki projekat u zemljama CIEZ. Želimo da ih bude više", zaključio je Li Kećinag.

Premijer Vučić je na konferenciji za novinare, održanoj nakon Samita, pozvao kineske turiste da posjete Srbiju, "zemlju Novaka Đokovića i Bate Živojinovića".

Kako navodi Blic, na pres konferenciji poslije samita, osim kineskog premijera, govorili su samo Vučić i premijerka Letonije Laimdota Straujuma.

Tokom održavanja Samita, ministar energetike u Vladi Srbije Alekandar Antić potpisao je Okvirni sporazum o modernizaciji i rekonstrukciji pruge Beograd-Budimpešta.