latinica  ћирилица
23/11/2015 |  15:50 ⇒ 16:26 | Autor: RTRS

Trebinje: Operacije tumora dojke i mekih tkiva

U Bolnici Trebinje prvi put su izvedene operacije tumora dojke i mekih tkiva uz biopsiju sentinel limfnog čvora.
Operacija - Foto: RTRS
OperacijaFoto: RTRS

Do sada su pacijenti uglavnom radi ovakvog zahvata putovali iz Trebinja u druge, veće bolničke centre . Činjenica da sada , uz stručnu pomoć primarijusa dr. Nevena Јokića sa Instututa za radiologiju i onkologiju Kliničkog centra Srbije , istu uslugu mogu dobiti u Trebinju poštedjeće ih dodatnih troškova i putovanja. 

Opeartivna metoda o kojoj je riječ znači da se tokom same operacije tumora označi prvi, takozvani stražarski limfni čvor. Odmah se radi biopsija i pato-histološki pregled , da se vidi ima li prisustva malignih ćelija ili ne.

- Ako je nalaz pozitivan , uklanjaju se i limfni čvorovi, ako nije, nema potrebe da se to radi, rekao je  dr Vlado Rašević,  hirurg u bolnici Trebinje.

Pacijenti zadovoljni što kvalitetnu i sigurnu uslugu mogu dobiti u svom gradu .

- Puno mi znači što nisam morala ići u Foču, Beograd ili negdje, nego sve obaviti ovdje kod naših ljekara, istakla je Desanaka Petrović.

Pomoćnik direktora Bolnice Trebinje dr Ljubica Miljanović naglasila je da je cilj da pacijenti dobiju vrhunsku uslugu u svom gradu.

Primjenom ove metode , koja se koristi kod tumora dojke, mekih tkiva i kože, izbjegava se nepotrebno uklanjanje pazušnih limfnih čvorova, koje pacijentima stvara dodatne probleme. Metoda nije skupa, a skraćuje se i vrijeme boravka pacijenta u bolnici.

- Broj dana ležanja u bolnici se smanjuje. Praktično se radi na nivou dnevne bolnice, naglasio je prim. dr Neven Јokić, hirurg na Istitutu za radiologiju i onkologiju KC Srbije.

Uz dr Nevena Јokića , u timu koji je izveo operacije bili su i hirurzi trebinjske bolnice. Kako kažu, zajednički cilj je da se unaprijedi nivo usluga iz oblasti hirurgije u ovoj ustanovi.