latinica  ћирилица
20/11/2015 |  18:01 | Autor: Agencije

Tetovaže danas: Trend ili nepromišljenost?

U Njemačkoj hepatitis C se najčešće prenosi tetoviranjem. Boje kojima se rade sadrže toksične metale koji nekada postaju kancerogeni.
Tetovaže (Foto: Tweet) -
Tetovaže (Foto: Tweet)

Dok su kod Starih Grka i Rimljana slike na tijelu označavale belege sramote i kazne, a kod Tračana simbole pripadanja višem rodu, kod Indijanaca i afričkih plemena imale su magijsko-ritualnu ulogu.

Tetovaže su nekada bile rezervisane za zatvorenike, momke sa vrelog asfalta, djevojke sumnjivog morala, mornare, hipike... Označavale su pripadnost grupi, važile su za simbol otpora ili bunta, bile su slika moći. Nacisti su ih koristili na najsuroviji način, žigošući zatvorenike u koncentracionim logorima. Vojnici su za vrijeme služenja roka voljeli da ispisuju imena na ramenu ili podlaktici. U svakom slučaju, slike na tijelu nisu bile za svakog, niti su ih svi imali. Danas je to postao gotovo opšti trend, koji je, kaže psiholog Danijela Ilić, stigao sa zapada. Prema istraživanju u kojem je učestvovalo 450 studenata u Americi, četvrtina ih je imala tetovažu. A to se polako proširuje i na naše podneblje, pa se tako učestalo tetoviraju i mladići i devojke. Ne bira se više ni mjesto. Tribali, srca, imena, citati, krstovi i idoli izviruju sa bilo kog dijela tijela. Većina, pogotovo mladih, ne razmišlja da je to odluka koja ne treba da se donosi preko noći i da pritom nije bezopasna.

- Nekada je ovaj zahvat bio skup, a zahvaljujući niskim cijenama i nestručnom radu sada je daleko više dostupan. Zato djevojčice već u srednjoj školi, uglavnom bez znanja roditelja, odlaze u neprovjerene salone i iscrtavaju se. To znači da rizikuju zdravlje, jer igle kojima se to radi često nisu sterilizovane, pa za čas mogu da pokupe ozbiljne infekcije - upozorava Danijela.

Pokazalo se da se u Njemačkoj hepatitis C najčešće prenosi procesom tetoviranja. Nacionalno udruženje dermatologa u Francuskoj je saopštilo da tetovaže nisu bezopasne, jer boje kojima se rade sadrže toksične metale - aluminijum, kobalt, hrom, bakar, gvožđe, živu, koji nekada postaju kancerogeni kada dođu u dodir sa kožom. Pod uticajem sunčeve svjetlosti sastojci mogu da se pretvore u otrovne materije koje izazivaju rak. Dermatolozi su takođe izrekli svoj sud, upozorivši na mogućnost nastanka ekcema, otoka ili alergija.

Prije nego što iz salona izađu sa tetovažom, mladi razmišljaju samo o tome šta će da iscrtaju. Ponekad je to stih neke pjesme ili životni moto kojim žele da pokažu šta misle. Neko tetovažom iskazuje svoju ideološku ili religijsku pripadnost, a devojke mahom odanost dečku ili romantičnu crtu. Mistični simboli, pogotovo na nekom intimnom delu tijela, često su rezervisani za one koji sebe smatraju posebnim. Međutim, većina, a tu su prije svega mladi, ne razmišljaju da će ih želja da ispišu ime trenutne ljubavi, nacrtaju orijentalni simbol, zmaja ili horoskopski znak, vjerovatno proći za nekoliko godina, pa će im biti krivo što su to uradili. A tetovaže je teško ili gotovo nemoguće ukloniti. Skidaju se laserskim putem, tako što se pojedine tačke zagrijevaju na temperaturi od nekoliko stotina stepeni i razbijaju u male bezbojne molekule. I upravo to, a pritom je prilično skupo, može da bude štetnije od samog tetoviranja. Tragovi ne mogu sasvim da se uklone, pa ožiljci u vidu alergije ostaju cio život.