latinica  ћирилица
19/11/2015 |  19:05 | Autor: TANЈUG

Do 2050. broj bijelih medvjeda biće smanjen za trećinu

Populacija polarnih medveda će se u narednih 35 do 40 godina smanjiti za 30 odsto kao rezultat topljenja lednika usljed globalnog zagrijavanja, upozorila je danas Međunarodna unija za zaštitu prirode (IUCN).
Polarni medvjed (Foto: mynorway.co.uk) -
Polarni medvjed (Foto: mynorway.co.uk)

Kako prenosi AFP, stručnjaci smatraju da danas ima između 22.000 i 31.000 polarnih medvjeda u svijetu (SAD, Kanada, Grenland i Rusija).

U izvještaju IUCN-a se navodi da sve studije upućuju na zaključak da je ovakvo drastično smanjenje bijelih medvjeda neminovno. Gubitak staništa, kao posljedica klimatskog otopljavanja, predstavlja glavnu prijetnju za opstanak ovih životinja.

Dosadašnja istraživanja pokazuju da arktički ledeni pokrivač nestaje brže nego što to predviđa većina klimatskih modela, podsjeća svjetska organizacija koja redovno objavljuje izvještaje o stepenu ugroženosti biljaka i životinja u svijetu.

Polarni medvjedi u svojoj ishrani zavise od lednika. Period od pet ili više mjeseci bez leda doveo bi do njihovog izgladnjivanja, pa posredno i do pada fertiliteta ženki.

Rast temperatura mogao bi, takođe, da utiče na staništa i poveća učestalost bolesti kod životinja, poput foka, koje predstavljaju glavni izvor hrane za bijele medvjede.

Prema nedavnim predviđanjima, značajna prostranstva kanadskog arktičkog arhipelaga biće do kraja 21. vijeka bez leda u periodima dužim od pet mjeseci. U drugim oblastima Sjevernog pola, to će se desiti već polovinom ovog vijeka.

"Posljedice klimatskih promkena pogađaju ne samo bokele medvkede već i mnoge druge vrste i predstavljaju proketnju s kojom se naša planeta dosad nikada nije suočila", izjavila je generalna direktorka IUNC-a Inger Andersen.

Osim topljenja lednika, prijetnju za opstanak bijelih medvjeda predstavljaju i zagađenje, istraživanje resursa i mnoge druge ljudske aktivnosti. Primjera radi, istraživanje nafte na Arktiku uzrokuje čitav niz pretnji kao što su "crne plime".

Na crvenoj listi IUCN-a se trenutno nalazi 79.837 vrsta, od kojih je 23.250 izloženo prijetnji potpunog istrebljenja.