latinica  ћирилица
18/11/2015 |  13:22 | Autor: SRNA

Vajberg: NASA samo potvrdila sovjetska otkrića

Ruski istraživači ističu da su odgovor na pitanje kako je voda nestala sa Marsa sovjetski naučnici dali još prije nekoliko decenija, te da je NASA samo precizirala te podatke.
Planina na Marsu sa koje se slivala voda (Foto: Nasa) -
Planina na Marsu sa koje se slivala voda (Foto: Nasa)

NASA je nedavno objavila izvještaj o uzrocima klimatskih promjena na Marsu, a članovi Ruske akademije nauka ističu da američka svemirska agencija nije otkrila ništa novo.

Glavni naučni saradnik na Institutu za svemirske studije RAN Oleg Vajzberg ističe da "takozvane nove činjenice" o nestanku vode i gubitku atmosfere na Marsu" predstavljaju samo preciziranje podataka koje su prvobitno dobile sovjetske svemirske stanice.

Vajzberg žali zbog toga što se američke kolege, tokom konferencije za štampu, nisu pozvale na rezultate prethodnih istraživanja.

Prema njegovim navodima, sovjetske svemirske stanice "Mars dva", "Mars tri" i "Mars pet" prve su počele da istražuju atmosferu "crvene planete".

Sedamdesetih godina prošlog vijeka upravo su sovjetski naučnici zabilježili tok atmosferskih jona, koje su "oduvali" solarni vjetrovi.

"Tada smo kolega Anatolij Bogdanov i ja objavili rezultate istraživanja i zaključili da je upravo to razlog gubitka atmosfere na Marsu", naglašava Vajzberg.

Eksperimenti na sovjetskom vještačkom satelitu "Fobos dva" 1988. godine potvrdili su rezultate tih istraživanja, podsjećaju naučni portali.