latinica  ћирилица
18/11/2015 |  10:52 | Autor: SRNA

Banjaluka: U toku besplatna vakcinacija protiv sezonskog gripa

U ambulantama porodične medicine Doma zdravlja Banjaluka u toku je besplatna vakcinacija protiv sezonskog gripa.
Vakcinacija - Foto: ilustracija
VakcinacijaFoto: ilustracija

U ovoj zdravstvenoj ustanovi zadovoljni su dosadašnjim odzivom građana na vakcinaciju koja je počela 20. oktobra i pozivaju građane koji imaju pravo na besplatnu vakcinaciju da dođu u svoje ambulante porodične medicine i prime vakcine protiv sezonskog gripa.

Banjalučki dom zdravlja ove godine je od Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske dobio 2.000 besplatnih doza vakcina.

Pravo na besplatnu vakcinaciju imaju: pacijenti na hemodijalizi, koji boluju od šećerne bolesti - insulin ovisni, koji su liječeni kardiohirurškim metodama liječenja, odnosno pacijenti sa ugrađenim stentom, kojima je rađena balon dilatacija, kod kojih je rađen bajpas, sa ugrađenim vještačkim valvulama, te pacijenti sa ugrađenim pejsmejkerom.

Pravo na besplatnu vakcinu protiv sezonskog gripa imaju i HIV pozitivne osobe i pacijenti oboljeli od AIDS-a, djeca liječena od reumatske groznice sa promjenama na srcu, djeca oboljela od cistične fibroze pluća, svi zaposleni na infektivnim klinikama/odjeljenjima i jedinicama intezivne medicine, te lica koja boluju od mišićne distrofije i multipla skleroze.