latinica  ћирилица
17/11/2015 |  13:26 | Autor: B92

Novo otkriće o našem misterioznom dalekom rođaku

Naš misteriozni “rođak” denisovan koji je lutao ravnicama Sibira i Istočne Azije postojao je desetinama hiljada godina rame uz rame sa modernim ljudima i neandertalcima i to na mnogo širem području, nego što se ranije vjerovalo.
Zub denisovana -
Zub denisovana

Sve što je do sada pronađeno od ove vrste su dio kosti iz prsta i dva zuba u jednoj pećini u Sibiru. Sada su evoluciona genetičarka Suzana Sojer iz Maks Plank instituta za evolucionu antropologiju u Lajpcigu i njene kolege uspjeli da izvuku nuklearnu i mitohondrijsku DNK iz pronađenih zuba našeg pretka.

Zubi su veći od neandertalskih, kao i zuba modernih ljudi koji su živjeli u istom periodu. Razlike u DNK u ova dva zuba pokazali su da su osobe kojima su ti zubi pripadali živjele u razmaku od čak 60.000 godina – jedan prije 50.000 - 70.000 godina, a drugi prije 130.000. Kost prsta pripadala je još mlađem denisovanu.

Svante Pabo iz Instituta “Maks Plank“ i njegove kolege otkrili su da DNK u starijem zubu upućuje na ukrštanja vrsta. On smatra da su se oni sparivali sa drugim homininima u Aziji, poput Homo erektusa, ali i nekom vrstom čiji ostaci još nisu pronađeni.

Kada je riječ o dijelu prsta, naučnici su ranije saznali da je pripadao mlađoj djevojci koja je bila slična neandertalcima, ali je pripadala drugoj vrsti.