latinica  ћирилица
17/11/2015 |  09:06 | Autor: B92

Dijeta umiruje napade žuči?

Pravilnim izborom namirnica mogu da se ublaže zdravstveni problemi. Treba isključiti masnu hranu i onu punu holesterola: žumance i džigericu
Dijeta (foto: formaltraining.net) -
Dijeta (foto: formaltraining.net)

SA kamencima u žučnoj kesi može da se živi, ali treba paziti na ishranu i birati namirnice koje ne pogoršavaju stanje i izazivaju napade žuči. Preporučuje se jelovnik bogat namirnicama koje sadrže vlakna, svježe voće i povrće, pasulj, grašak, žitarice, kao i namirnice siromašne mastima.

Da biste izbjegli žučne napade, koje karakterišu jaki i oštri bolovi ispod desnog rebarnog luka, treba isključiti masnu hranu i namirnice pune holesterola, kao što su žumance i džigerica.

Osnovna je ishrana sa malom količinom masti. Obroci treba da budu česti, od pet do šest dnevno, u manjoj količini, uz obavezan doručak. Poslije obroka, poželjno je da legnete oko pola sata. Hrana ne smije da bude ni previše topla, ni hladna. Treba da se pije najmanje šest čaša tečnosti dnevno, kako bi se spriječila prevelika koncentracija žuči. Preporučuju se topli čajevi, i gorki napici jer podstiču varenje. Hrana treba da bude sastavljena od ugljenih hidrata (brašno, hljeb), i mliječnih bjelančevina (mlijeko, svježi kravlji sir), ali se i bjelančevine životinjskog porijekla, kao što je meso, mogu uzimati u ograničenim količinama.

Јedite mnogo povrća, voća i drugih namirnica bogatih vitaminom C i E, kao i namirnice koje sadrže esencijalne masne kiseline. Koristite smeđi pirinač i integralne žitarice. Gorke namirnice (endivija, artičoka, cikorija), kao i gorko ljekovito začinsko bilje (ruzmarin i šafran) mogu da doprinesu zdravlju žučne kese.

Kod akutnih bolova ishrana se ograničava na blagi čaj i zaslađenu vodu.

S poboljšanjem stanja u ishranu se uključuju svježi voćni sokovi i pasirano kuvano voće i povrće, griz, pirinač na razređenom mlijeku.

Dva do tri dana kasnije, dodaje se nemasna supa sa pirinčom, grizom ili tjesteninom bez jaja, razređeno mlijeko i nemasni keks.

UNOS MASTI:

1. pijte nemasno mlijeko (do jedan odsto mliječne masti)

2. crveno meso zamijenite bijelim (piletina, ćuretina) i ribom

3. ne jedite prženu hranu

4. jaja jedite oprezno, izbacite žumance jer sadrži dosta masnoće

5. izbjegavajte rafinirani šećer i slatkiše, kofein i čokoladu