latinica  ћирилица
14/11/2015 |  15:51 ⇒ 15:58 | Autor: SRNA

Trebinje-Povećan broj oboljelih od dijabetesa

U Trebinju je u porastu broj oboljelih od dijabetesa, a od početka godine registrovano je 2.029 dijabetičara, među kojima ima djece do 15 godina, potvrdila je danas predsjednik trebinjskog Udruženja dijabetičara Nada Bijedić.
Trebinje - kontrola šećera - Foto: SRNA
Trebinje - kontrola šećeraFoto: SRNA

Najmlađi oboljeli ima samo četiri godine, a sva oboljela djeca u istočnoj Hercegovini, njih 27 zavisni su od insulina.

Povodom 14. novembra, Svjetskog dana borbe protiv dijebetesa, Bijedićeva je rekla da su najčešći faktori rizika za dijabetes - gojaznost, nekretanje, pozitivna porodična anamneza, visok krvni pritisak i holesterol.

"Dijabetes zahtijeva pažljivo praćenje i kontrolu jer može dovesti do kardiovaskularnih bolesti, moždanog i srčanog udara, oboljenja bubrega koje može rezultirati potrebom za hemodijalizom, pa čak i transplatacijom bubrega, potom oboljenja nervnog sistema, do otvorenih rana i odstranjivanja prstiju i donjih ekstremiteta", upozorila je Bijedićeva.

Ona je napomenula da je Udruženje danas dobilo od kompanije Apomedikal iz Sarajeva 200 aparata za mjerenje šećera u krvi sa trakicama, te podsjetila da im je ova kompanija u dva navrata u junu ove godine donirala 350 aparata za mjerenje šećera u krvi.

Udruženje dijabetičara i ostalih zainteresovanih lica, u saradnji sa Domom zdravlja Trebinje, danas je na Trgu slobode organizovalo besplatno mjerenje šećera u krvi, krvnog pritiska i indeksa tjelesne mase zainteresovanim građanima i podijelila brošure o prevenciji dijabetesa.