latinica  ћирилица
11/11/2015 |  15:47 ⇒ 15:48 | Autor: B92

Kao u Šajkašu: U jorkširskoj školi se onesvjestilo 27 đaka

U jednoj školi u Јorkširu gotovo u isto vrijeme onesvjestilo se 27 đaka koji su odmah odvezeni u bolnicu.
djeca - Foto: FONET
djecaFoto: FONET

Јoš neobjašnjeni incident dogodio se između 11 i 11.30 u Atuvud školi u Riponu.

“Dvadeset sedam učenika pokazivalo je znake mučnine i vrtoglavice. Neki su primljeni u školsku ambulantu, a neki prevezeni u bolnicu. U ovom trenutku ne znamo šta je izazvalo razboljevanje đaka i trenutno se radi na pronalaženju uzroka“, saopšteno je iz policije.

Ovaj slučaj podsjeća na incident u Šajkašu iz februara ove godine kada je 17 učenika sa simptomima trovanja prebačeno u bolnicu.

Uprkos detaljnim analizama, nije pronađen ni jedan fizički uzrok takvih simptoma, pa je na kraju onesvešćivanje đaka pripisano masovnoj histeriji.

Masovna histerija predstavlja epidemijsku pojavu poremećaja zdravlja koji nisu izazvani biološkim, fizičkim ili hemijskim uzrocima. Po pravilu se prenosi pogledom i zvukom, a okidač nerijetko bude zapažanje provooboljele osobe da se osjeća neobičan miris.

Često se ispoljava dramatičnom slikom, uz simptome i znakove koji mogu da deluju bizarno (onesvješćivanje, vrištanje, grčevi i sl.), ali nikada nemaju organsku osnovu. Drugim riječima, sve je u glavi. Naravno, nije u pitanju pretvaranje, već nesvjesno podražavanje. Riječ je o neodgovarajućem tjelesnom ili duševnom odgovoru na pogrešno shvaćene ili pod uticajem sugestije nekritički prihvaćene spoljne nadražaje.

Upravo zato nije najsrećnije izabran uobičajeni termin za tu pojavu (masovna histerija) jer stigmatizuje žrtve. Zato bi bilo primjerenije pribjeći alternativnim nazivima, kao što su masovni psihogeni poremećaj, masovna psihosomatska reakcija, kolektivno opsesivno ponašanje, zarazni ili prenosivi konverzioni poremećaj, itd.