latinica  ћирилица
11/11/2015 |  11:14 ⇒ 11:16 | Autor: RTRS

Čas fizike u Poljskoj: Koliko izbjeglica baciti u more, da bi splav plovio?

Nastavniku fizike u jednoj od gimnazija u Bidgošću, na sjeveru Poljske, prijeti otkaz pošto je đacima dao zadatak da izračunaju koliko sirijskih izbjeglica moraju da bace sa splava u more da splav bezbijedno doplovi do obale Grčke.
Migranti, arhiv -
Migranti, arhiv

"Četvoro izbjeglica iz Sirije pokušava da dopre do Grčke na splavu dimenzija 1x2mx 20cm. Izračunaj koliko izbjeglica treba gurnuti sa splava u more da doplovi do cilja ako svaki ima 60 kilograma", glasio je zadatak na času fizike koji je šokirao đake, ali i njihove roditelje koji su odmah nastavnika prijavili direktoru gimnazije.

"Direktor je istog dana razgovarao s nastavnikom i obavijestio ga je da će prvi sljedeći takav incident značiti otkaz", kazala je poljskoj televiziji TVN24 zamenica direktora te gimnazije Elžbjeta Staševič.

Nastavnik se pravdao da je samo htio, doduše nesrećno, da privuče pažnju učenika. "Prije toga su imali zadatke u kojim su gradili taj splav, pa je ovaj nekako logično proistekao. To nema nikakve veze s nekakvim mojim rasističkim pristupom. Nemam ništa protiv izbjeglica, rado bih video ljude različitog porekla u Poljskoj, ukoliko bi oni pristali da žive ovdje", rekao je za TVN24 taj nastavnik.

Iako je u gimnaziji samo opomenut, nije isključeno da će izgubiti posao, pošto je slučaj dospio i pred više prosvjetne vlasti u regionu.

Izvor:Beta/B92