latinica  ћирилица
10/11/2015 |  09:11 ⇒ 09:11 | Autor: B92

I to je moguće! Kalorične, ali zdrave namirnice

Kalorije nisu rezervisane samo za brzu hranu! Naprotiv, jedite kaloričnu hranu, ali neka to budu neke od ovih namirnica.
Zdrav obrok - Foto: ilustracija
Zdrav obrokFoto: ilustracija

Avokado

Nije jeftin, ali ga svi vrlo rado jedemo i u njemu uživamo. Iako je pun proteina i gvožđa, prosječni avokado u sebi krije ni manje ni više nego 320 kalorija.

Bademi

Neopisivo ukusni, ali i kalorični. Tako jedna šoljica badema ima kalorija kao tri snikers čokoladice. Bademi su kao i drugi orašasti plodovi, prave kalorijske bombe (izuzetak su indijski oraščići), a šoljica badema vaše će tijelo 'obogatiti' s nešto više od 800 kalorija.

Maslinovo ulje

Fino, zdravo i nezaobilazno u mediteranskoj ishrani. Međutim, morate znati da ni s maslinovim uljem ne treba pretjerivati jer je jedna kašika kalorična poput petnaestak prženih krompirića. S druge strane, kad je riječ o ovom božanstvenom ulju, spremni smo i na rizik od kalorija.

Sok od pomorandže

Naravno, ovaj sok ima mnoštvo sjajnih sastojaka kao što su pregršt vitamina C i kalcijum, ali ga to ne 'oslobađa' kalorija. U svakoj čaši nalazi se njih 120, tako da otprilike svakom čašom dobijete kalorija kao kad pojedete 12 komada popularnog "Pringles" čipsa. Ko bi rekao?