latinica  ћирилица
10/11/2015 |  08:17 ⇒ 08:29 | Autor: Blic

NASA objavila fotografije eksplozije rakete pri lansiranju (FOTO)

Orbitalova raketa Antares eksplodirala je prilikom lansiranja 28. oktobra 2014. godine, a NASA je tek sada odlučila da objavi fotografije te eksplozije.
Eksplozija rakete (foto: NASA) -
Eksplozija rakete (foto: NASA)

Raketa Antares, koja je prije godinu dana lansirana iz Virđinije trebalo je da prenese hranu i ostale potrepštine astronautima Međunaraodne svemiske stanice.

Lansiranje je izvedeno u okviru NASA-inog programa Komercijalna kargo snabdijevanja, inicijative u kojoj učestvuju privatne kompanije koje doniraju proizvode za ISS.

To je trebalo da bude treće snabdijevanje Orbitala. Eksplozija se dogodila u jednoj od turbo pumpi što je uzrokovalo uništavanje cijele rakete. Međutim, tačan uzrok još nije poznat. Јedna od pretpostavki je da je do eksplozije došlo zbog greške inženjera, a druga da je greška u samom motoru. Dijelovi napravljeni od titanijuma i silikona pronađeni su u motoru, pa se pretpostavlja da raketa nije bila ispravno spojena.

 Dijelovi Antaresa su sakupljeni i radi se na njihovoj popravci i nadogradnji, ali lansiranja neće biti do kraja 2016. godine. U međuvremenu, namirnice i ostale potrepštine za Međunarodnu svemisku stanicu biće poslate "Cygnus" kargo svemirskim brodom Atlas V. Prva bi trebalo da bude lansirana 3. decembra.