latinica  ћирилица
10/11/2015 |  07:42 | Autor: B92

Šampanjcem protiv Alchajmera

Piti tri čaše šampanjca nedjeljno je dobro za očuvanje kognitivnih sposobnosti i za sprječavanje Alchajmerove bolesti, tvrde britanski naučnici.
Šampanjac (ilustracija) -
Šampanjac (ilustracija)

Nakon što su dokazali da pivo poboljšava seksulne performanse, istraživači sa Riding Univerziteta su sada ustanovili da šampanjac može da poboljša naše pamćenje.

U svojoj studiji, čije delove prenosi list Ivning standard, naučnici ističu da penušavo vino štiti memoriju zahvaljujući komponenti sadržanoj u dvema vrstama loze - pino noar i pino menje, koje se koriste u proizvodnji šampanjca.

Oni navode da su dobili "impresivne" rezultate na testovima koje su soproveli na pacovima, te da se nadaju da će uskoro moći to isto da postignu i sa starim osobama.

Piti do tri čaše šampanjca u toku jedne sedmice pomaže u zaustavljanju demencije i Alchajmerove bolesti, tvrde britanski stručnjaci.

"Ovo istraživanje je uzbudljivo jer po prvi put pokazuje da bi umjereno konzumiranje šampanjca moglo da utiče na kognitivne funkcije kao što je pamćenje", izjavio je prof DŽeremi Spenser za Dejli mejl.