latinica  ћирилица
09/11/2015 |  15:17 | Autor: B92

Gejts finansira novo istraživanje o malariji

U veoma smjelom novom istraživanju, koje sa 10 miliona dolara finansira Bil Gejts, australijski naučnici će zaraziti sasvim zdrave ljude malarijom.
Bil Gejts (Foto: FENA) -
Bil Gejts (Foto: FENA)

Ova novčana sredstva će pomoći naučnicima u Begrhofer medicinskom istraživačkom institutu u Brizbejnu da ubrzano prate razvoj lijekova protiv malarije.

U istraživanju koje predvodi profesor DŽejms Mekarti, dobrovoljcima će biti ubrizgan mali broj malarijskih parazita, i to ih neće izložiti nikakvom riziku ali će dosta doprinijeti istraživanju.

Gotovo polovina svjetske populacije je izložena opasnosti od malarije i ova bolest nastavlja da ubija više od pola miliona ljudi godišnje, od kojih je 75 odsto djece mlađe od pet godina.

Zbog toga su brzina i troškovi ključni faktori u razvoju novih lijekova koji treba da budu pristupačni za ovakve iscrpljujuće bolesti.

Profesor Mekarti je ovo istraživanje opisao kao pionirsku inicijativu.

- Ovaj istraživački tim je izvanredan primjer australijskog kapaciteta da predstave nove ideje i znanja, u ovom slučaju za razvoj novih lijekova koji će se koristiti u borbi protiv malarije.