latinica  ћирилица
08/11/2015 |  15:58 | Autor: RTRS

Indijci traže dijamant iz krune britanske kraljice

Bolivudske zvijezde i indijski biznismeni pokrenuli su pravni postupak kako bi vratili 105-karatni dijamant u vrijednosti od 100 miliona funti koji se nalazi na kruni britanske kraljice, a za koji tvrde da je ukraden iz njihove zemlje, piše „Dejli mejl“.
Kruna britanske kraljice - Foto: RTS
Kruna britanske kraljiceFoto: RTS

Dijamant "Koh-i-Noor", koji je nosila kraljica majka na krunisanju svog muža i kasnije svoje ćerke, mogao bi da bude istrgnut iz britanske krune i vraćen u Indiju, pošto su Indijci pokrenuli sudski postupak pred Visokim sudom u Londonu zahtijevajući od britanske vlade da vrati 105-karatni dijamant.

 Taj postupak mogao bi da izazove neprijatnosti na ručku koji priređuje britanska kraljica za indijskog premijera Narendru Modija sljedeće nedjelje u Bakingemskoj palati, a takođe ponovo baca svjetlo na britansku kolonijalnu istoriju.

Na kruni britanske kraljice od 1937. godine

Kraljica Elizabeta je 1937. godine naložila  da se dijamant ugradi na centralno mjesto na kruni koju je nosila na krunisanju svog supruga kralja DŽordža VI.

"Koh-i-Noor" je i dalje u toj kruni, koja je ležala na kovčegu kraljice majke tokom njene sahrane 2002. godine.
 

Vlada Britanije odbacila je zahtjeve za vraćanje ovalnog dijamanta koji je vladar Dulip Sing poklonio kraljici Viktoriji 1851. godine, nakon britanske aneksije Pendžaba.

„Umiješani u ovaj smješan slučaj treba da shvate da su britanski kraljevski dragulji pravo mjesto za Koh-i-Noor dijamant u znak zahvalnosti i przinanja za više od tri vijeka britanskog prisustva u Indiji koje je doprinijelo modernizaciji, razvoju i demokratizaciji te zemlje“, rekao je za Dejli mejl istoričar Endru Roberts.

 Pakistan, Indija, Iran, pa čak i avganistanski talibani, tvrde takođe da imaju pravo na dragulj, čiji naziv u prevodu znaci „Planina svjetlosti“, a njegovo postojanje prvi put je dokumentovano 1304. godine.

Legenda kaže da ko god nosi taj dijamant postaje nevjerovatno moćan, ali smije da ga nosi samo Bog ili žena, dok muške vlasnike zadesiće nesreća.

-David de Souza iz grupe koja pomaže u finansiranju postupka izjavio je da je "Koh-i-Noor" samo jedan od mnogih artefakata koji su odnijeti iz Indije pod sumnjivoim okolnostima.

De Souza tvrdi da su posljedice britanske kolonizacije „krađa indijskog bogatsva i uništavanje duše zemlje“.

Bolivudska zvijezda Bumika Sing je na to dodala da "Koh-i-Noor" nije samo dragi kamen već dio istorije i kulture i nesumnjivo mora biti vraćen.

Izvor: Tanjug / Dejli mejl