latinica  ћирилица
06/11/2015 |  20:55 | Autor: TANЈUG

Otkriveno zašto i kako pješčane dine "pjevaju" (VIDEO)

Kretanjem, pješčane dine stvaraju čudne zvuke koji se mogu čuti u tridesetak pustinjskih predjela na planeti.
Pješčane dine (Foto:  Inc/Shutterstock) -
Pješčane dine (Foto: Inc/Shutterstock)

Ovi zvuci, koji mogu biti dugi i prodorni ili kratki, dostižu i do 100 decibela, što je jednako buci koju pravi brzi voz u punom zaletu, a čuju su na razdaljini do 20 metara.

Ekipa fizičara, na čelu sa Natali Vrend, istraživačice primijenjene matematike i teorijske fizike na Univerzitetu u Kembridžu, pokušala je da odgonetne misteriju ove pojave.

Tokom 25 ljetnjih dana, britanski naučnici su u Dolini smrti i pustinji Mohave, u istočnoj Kaliforniji, proučavali male lavine na dinama od kojih nastaje neobična melodija.

Oni su seizmičke vibracije pijeska, izazvane kretanjem zrna pijeska, mjerili specijalnim uređajima nazvanim geofoni i otkrili da zvuci proizilaze iz različitih seizmičkih valova.

Zvučni impulsi javljaju se kao posljedica Rejlijevih talasa koji putuju brzo i linearno na površini dina. Paralelno, linearni, nedisperzivni seizmički talasi, koji kao da su uhvaćeni u zamku među dinama, prouzrokuju "grmljavinu".

Ta grmljavina se može i namjerno izazvati: "Udarcem čekića u pesak pokreće se prirodna rezonanca dine", objasnila je Vrend.
"To je kao da cijelo naše tijelo počne da vibrira. Teško je zamisliti da tako mala lavina može da proizvede tako snažan zvuk koji odzvanja pustinjskim prostranstvima", navela je britanska naučnica.