latinica  ћирилица
06/11/2015 |  17:54 | Autor: Press

Koliko znate o steviji?

Stevija je prirodni zaslađivač o kojem se sve više govori, posebno od kako je sve više viđamo na policama naših marketa.
Stevija (foto:Agroklub) -
Stevija (foto:Agroklub)

Iako joj cijena nije baš najpovoljnija u svijetu je sve više uvažavaju kao bolju alternativu aspartamu, o kom se sve više priča kao o jednom od najštetnijih sastojaka mnogih namirnica, posebno sokova i slatkiša.

Američka Administracija za hranu i lijekove je steviju gurnula u kategoriju dijetalnih dodataka ishrani još 1994. Od tada je uporno pokušavaju spriječiti da na tržište izađe kao regularni zaslađivač. I to potpuno prirodan. To se nikako ne dopada onima koji “guraju“ aspratam.

Steviju već vijekovima koriste kao nisko kaloričnu slatku biljku. Proizvođači stevije kažu da sa njom možete bezbijedno kuhati, a čak je povoljnija od njenih sintetičkih suparnika.

Administracija za hranu i lekove dovela je u pitanje korišćenje stevije ističući da ona nije baš sigurna. Tvrde da ima blaga kontraceptiva dejstva, te da može da ima hipnotički efekat na neke osobe. Njihove objave i danas stoje na klimavim nogama, jer su Јapanci došli do zaključaka da je stevija potpuno bezbijedna.

Biljka stevija potiče iz južne Amerike, gdje joj domoroci poodavno pripisuju mnoga ljekovita svojstva. Ekstrakt stevije se koristi u Јapanu od sedamdesetih godina, a Јapanci su i dan danas najveći potrošači stevija ekstrakta – koji je bezbijedan za upotrebu, ali kao takav više nema ljekovita svojstva.

Ova biljka je skoro potpuno prirodnog porijekla. Slađa je od šećera 200 do 300 puta, a njena kalorijska vrednost jedanka je nuli. Potpuno je bezbijedna za zdravlje.

Stevija je 100% prirodna, bez kalorija, bez ugljenih hidrata, ima ukus potpuno čistog šećera i pogodna za dijabetičare.

Stevija ima široki spektar primjene. Ne koristi se isključivo kao dodatak hrani i piću, već se može koristiti u kozmetici, za zubne paste, za obogaćivanje ukusa cigareta, kao medicinsko sredstvo, u zaslađivačima i u mnogim drugim proizvodima.

Iako joj je cijena malo viša mnogi korisnici stevije tvrde da se isplati, jer ako je koristite u kulinarstvu potrebno je staviti je vrlo malo, jer je mnogo slađa od šećera.