latinica  ћирилица
06/11/2015 |  17:48 | Autor: TANЈUG

Zid žvaka u Sijetlu biće očišćen

Nakon dvadeset godina, čuveni "Gum Wall" (Zid žvakaćih guma) u Sijetlu biće temeljno očišćen, najavile su gradske vlasti.
"Zid žvaka" u Sijetlu (Foto: GAYOT's Blog) -
"Zid žvaka" u Sijetlu (Foto: GAYOT's Blog)

Čišćenje zida, koji se nalazi u blizini pijace Pajk plejs market, na obali mora, trebalo bi da počne u utorak 10. novembra.
Operacija, koja će grad koštati oko 4.000 dolara, trajaće nekoliko dana jer je zid od opeke, dug 16 metara i visk 2,5 metara, prekriven hiljadama žvakanih žvaka.

Tradicija lijepljenja žvaka na zid datira sa početka 1990-ih godina, a započeta je tako što su gledaoci obližnjeg pozorišta prekraćivali vrijeme lijepeći žvake na zid dok su čekali u redu za karte. Ubrzo nakon toga Zid žvaka je postao jedna od najvećih turističkih atrakcija grada.

Јedna od scena u filmu "Ljubav se događa" iz 2009, sa DŽenifer Aniston, snimljena je ispred ovog zida.
Danas, dvije decenije kasnije, uklanjanje žvaka se nameće kao nužnost kako bi se sačuvala građevina. Ljudi će i dalje moći da lijepe žvake čim zid bude očišćen.

Amerikanci u prosjeku žvaću od 160 do 180 žvaka po osobi ili oko 800 grama po osobi godišnje, a u Americi se ukupno sažvaće 250.000 tona žvaka u toku jedne godine.