latinica  ћирилица
05/11/2015 |  18:19 | Autor: Blic

Crveno meso uzvraća udarac: Zdravstvene prednosti konzumiranja ove namirnice

Prošlog meseca, Svetska zdravstvena organizacija upozorila je da mesne prerađevine povećavaju rizik od raka, više nego cigarete, azbest i arsen. Ipak, nije sve tako crno kada je reč o konzumaciji “najukusnije hrane na planeti“. Crveno meso ima i mnoga blagotvorna dejstva po vaše zdravlje.
Mesne prerađevine (foto: Thinkstock) -
Mesne prerađevine (foto: Thinkstock)

Novinar britanskog “Telegrafa“, koji kaže da uprkos poražavajućim podacima, odbija da se odrekne “najukusnije hrane na planeti“, potražio je pomoć nutricionistkinje Šarlot Stirling-Rid i krenuo u potragu za blagotvornim dejstvima crvenog mesa po zdravlje.Crveno meso je puno proteina i gvožđa...

Samo 70g crvenog mesa nedjeljno?

Ako je verovati najnovijem istraživanju Univerziteta Oksford, samo jedna goveđa šnicla nedjeljno povećava rizik od raka debelog creva za 42 odsto.

Studija u okviru koje su prikupljeni podaci oko 500.000 sredovječnih ljubitelja ovog mesa, preporučuje samo jednu porciju crvenog mesa nedjeljno, pri čemu je kao prosečna porcija uzeta količina od 70 grama (?!).
“Meso je bogato proteinima i gvožđem“, kaže Stirling-Rid. “Budući da određene grupe ljudi u Velikoj Britaniji unose malu količinu gvožđa, crveno meso može odigrati korisnu ulogu u smanjenju rizika od anemije usljed nedostatka gvožđa.“

Vjerovali ili ne, procjenjuje se da dve trećine ljudske populacije pate od nedostatka gvožđa. S druge strane, govedina sadrži daleko veću koncentraciju gvožđa nego druge vrste mesa koje se često konzumiraju (svinjetina, piletina). I to ne bilo kakvo gvožđe. Tzv. hem gvožđe mnogo se efikasnije apsorbuje i iskorišćava nego ne-hem gvožđe, koje nalazimo u zelenom povrću. Goveđe meso je takođe korisno za trudnice, zato što je gvožđe od vitalnog značaja za razvoj mozga fetusa.

Protein je takođe važan igrač kada je u pitanju zdravo tijelo. Mišićna masa, proizvodnja antitela i imunološki sistem - svi oni profitiraju od crvenog mesa.

Ovo meso sadrži i niz korisnih hranljivih sastojaka i izvor je vitamina iz grupe B, vitamina D, selena i cinka, pa zbog toga doprinosi uravnoteženoj ishrani.

Vitamin B12 je od vitalnog značaja za zaštitu gotovo svih velikih strukturnih i funkcionalnih sistema, između ostalog, od neuroloških poremećaja, kardiovaskularnih bolesti, neplodnosti, pa čak i raka. Osim toga, crveno meso je bogato drugim vitaminima iz grupe B, uključujući i tijamin, riboflavin, pantotensku kiselinu, folat, nijacin i vitamin B6.

Tu su i vitamin D, koji štiti od rahitisa, degenerativne bolesti kostiju koja nastaje upravo zbog nedostatka ovog vitamina; selen, koji je veoma važan za antioksidativnu zaštitu organizma; cink, koji je važan za jačanje imunološkog sistema i očuvanje zdravlje mozga.

Kada se unose konzumiranjem crvenog mesa, svi ovi sastojci se, baš kao i gvožđe, lakše razlažu nego kada se unose kroz druge izvore hrane.

Ne zaboravite masti!

Crveno meso sasvim sigurno pobjeđuje bijelo meso kada je riječ o sadržaju vitamina B12, gvožđa i cinka, ali, istovremeno, sadrži jednaku količinu zasićenih i mononezasićenih masti - pri čemu se ove posljednje, koje blagotvorno djeluju na srce, nalaze i u maslinovom ulju i čine kamen-temeljac mediteranske ishrane.

Istraživanje iz 2012. objavljeno u časopisu “American Јournal of Clinical Nutrition“ takođe je pokazalo da konzumiranje posne govedine zapravo reguliše nivo holesterola i smanjuje rizik od oboljenja srca.

“Oni koji žele da nastave da jedu crveno meso, mogu to slobodno da urade“, zaključuje Stirling-Rid.

“Važno je da obrate pažnju na količinu koju unose. Uvedite nekoliko dana bez mesa nedeljno, vodite računa o veličini porcije mesa i izvesnu količinu proteina iz mesa zamenite alternativom iz mahunarki.“